Câți bani primesc ONG-urile din impozitul pe profit și venit. Curtea de Conturi vrea ca Guvernul să verifice pe ce îi cheltuiesc

Câți bani primesc ONG-urile din impozitul pe profit și venit. Curtea de Conturi vrea ca Guvernul să verifice pe ce îi cheltuiesc
scris 20 feb 2018

Curtea de Conturi recomandă Ministerului Finanțelor Publice să inițieze un proiect de act normativ prin care organele de specialitate din cadrul ministerului să capete prerogativa de a verifica modul în care ONG-urile utilizează banii pe care îi primesc prin redirecționarea de către contribuabili a unei părți din sumele datorate bugetului de stat ca impozit pe profit sau venit.

Instituția arată că a identificat lipsa unor reglementări referitoare la competențele de verificare, de către Ministerul Finanțelor Publice (MFP), a modului de utilizare de către fundații și asociații nonprofit a sumelor primite din impozitul pe profit și din impozitul pe venit.

Urmărește-ne și pe Google News

"La nivelul anului 2016 au fost direcționate sume importante din impozitul pe profit și pe venit, venituri ale bugetului de stat, prin sponsorizare, valoarea totală a acestora fiind de 1.060.503,2 mii lei (1,06 miliarde lei – n.r.), către fundații și asociații nonprofit, fără a exista certitudinea utilizării în scopurile asumate de entitățile beneficiare", se arată în raportul public al Curții de Conturi pe anul 2016.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit Registrului Național ONG, în România sunt peste 100.000 de organizații nonguvernamentale.

KFC a închis temporar restaurantele din Marea Britanie, după ce firma de curierat nu a livrat carnea de pui la timp CITEȘTE ȘI KFC a închis temporar restaurantele din Marea Britanie, după ce firma de curierat nu a livrat carnea de pui la timp

În consecință, Curtea recomandă "analizarea, de către MFP, a inițierii unui proiect de act normativ prin care să fie reglementată competența de verificare, de către organele de specialitate din cadrul ministerului, la asociațiile nonprofit/fundații, a modului de utilizare potrivit destinației declarate a sumelor încasate din sponsorizări din impozitul pe profit, respectiv impozitul pe venit", potrivit sursei citate.

Codul Fiscal prevede că firmele pot sponsoriza ONG-urile prin redirecționarea către acestea a 20% din impozitul pe profit datorat, dar nu mai mult de 0,5% din cifra de afaceri. De asemenea, persoanele fizice pot redirecționa 2% din impozitul pe venit datorat pentru susținerea entităților nonprofit și a cultelor religioase, precum și pentru acordarea de burse private.

Reducerea de la 1 ianuarie 2018 a impozitului pe venit de la 16% la 10% riscă să reducă sumele primite de ONG-uri de la persoane fizice prin redirecționarea procentului de 2% din impozitul pe venit datorat, elaborându-se deja proiecte de lege care își propun să compenseze acest neajuns. O altă problemă cu care se confruntă organizațiile nonguvernamentale este majorarea numărului de societăți încadrate ca microîntreprinderi, care, dat fiind că sunt impozitate pe cifra de afaceri și nu pe profit, nu beneficiază de facilități fiscale pentru sponsorizări. Acest lucru s-a întâmplat după ce plafonul de venituri pentru microîntreprinderi a fost majorat de la sub 100.000 euro la sub 500.000 euro.

Lidl deschide la București al doilea mare hub digital din Europa și angajează peste 100 de IT-iști CITEȘTE ȘI Lidl deschide la București al doilea mare hub digital din Europa și angajează peste 100 de IT-iști

În plus, în noiembrie anul trecut, inițiativa legislativă a social-democraților Liviu Pleșoianu și Șerban Nicolae care înăsprește condițiile de funcționare a ONG-urilor a fost adoptată tacit de plenul Senatului, în pofida avizului negativ al Guvernului și a criticilor dure din partea partidelor de opoziție, care au susținut că inițiativa va reduce la tăcere vocile critice din societatea civilă.

Printre prevederile proiectului se numără condiționarea acordării statutului de ”organizație de utilitate publică” unui ONG de faptul că ”nu a desfășurat în ultimii 2 ani și nu desfășoară nici în prezent activități politice de orice fel: activități de strângere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opoziție față de un partid politic sau un candidat pentru o funcție publică în care acesta poate fi numit ori ales”.

De asemenea, proiectul introduce un algoritm al finanțării cu fonduri publice în funcție de obiectul de activitate al organizațiilor nonguvernamentale. În plus, ONG-urile de utilitate publică trebuie să ceară reînnoirea acestui statut la fiecare 5 ani.

Proiectul stabilește și condițiile în care acest statut poate fi pierdut de către un ONG. Astfel, draftul de act normativ prevede suspendarea și încetarea de drept a activității ONG-urilor care nu publică semestrial în Monitorul Oficial declarația de venituri și cheltuieli, cu evidențierea distinctă a persoanelor și activităților care generează veniturile asociației sau fundației, precum și a valorii fiecărui venit în parte.

viewscnt
Afla mai multe despre
ong-uri
organizatii nonguvernamentale
sponsorizari
donatii
redirectionare 2% impozit venit
sponsorizari 20% impozit pe profit
microintreprinderi
plafon microintreprinderi
legea plesoianu