Companiile cer discuție în CSAT pentru măsurile fiscale promovate de Guvern

Companiile cer discuție în CSAT pentru măsurile fiscale promovate de Guvern
scris 27 dec 2018

Coaliția pentru Dezvoltarea României a adresat președintelui Klus Iohannis și CSAT o scrisoare deschisă în care solicită ca CSAT să discute în ședința de vineri efectele OUG privind măsurile fiscale, despre care afirmă că riscă să declanșeze o criză a economiei românești prin lipsa oricărui studiu de impact, a unor norme metodologice și că astfel de metode reprezintă un atentat la siguranța națională.

"Adresăm Consiliului Suprem de Apărare a Țării în numele Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR) o scrisoare deschisă prin care facem public demersul nostru de a solicita includerea pe agenda CSAT, începând cu ședința din 28 decembrie 2018, a unor subiecte care prin efectele lor preconizate asupra sectoarelor strategice din economie, respectiv energie, financiar și comunicații, privesc siguranța națională: impactul OUG adoptată de Guvernul României în ședința din 21 decembrie 2018 asupra stabilității fiscale, predictibilității procesului legislativ și deficitului de forță de muncă. CDR reprezintă companii românești și străine, mici și mari care contribuie cu peste 50% la PIB-ul României și angajează peste 1,2 milioane de oameni. Credem că vocea noastră trebuie ascultată", se arată în scrisoarea deschisă a CDR.

Urmărește-ne și pe Google News

Coaliția pentru Dezvoltarea României consideră că este timpul să completăm agenda CSAT cu subiecte de actualitate, care pot transforma într-un mod ireversibil bunăstarea si granițele economice ale României, mai ales într-un context global în evoluție.

VIDEO Prețul gazelor a fost plafonat și pentru protejarea furnizorilor. Vâlcov a creat din vorbe un colos energetic franco-german imaginar și l-a acuzat că plătește taxe infime CITEȘTE ȘI VIDEO Prețul gazelor a fost plafonat și pentru protejarea furnizorilor. Vâlcov a creat din vorbe un colos energetic franco-german imaginar și l-a acuzat că plătește taxe infime

"Degradarea până la eliminare a dialogului social din România, lipsa unei consultări reale și a unor analize de impact, modul pompieristic în care orice dorință a guvernului se traduce aproape peste noapte în ordonanțe de urgență, unele cu magnitudine greu de măsurat, cum ar fi cea de anul trecut cu transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat sau acesta din 21 decembrie la care am făcut referire mai sus, ne îndreptățesc să considerăm că este amenințată siguranța atât a investițiilor prezente cât și viitoare, cu impact direct și indirect asupra populației", menționează reprezentații CDR, care afirmă că această coaliție "reprezintă nu numai vocea companiilor, dar și a angajaților acestora, într-o piață a muncii în care numărul de oameni activi este în scădere, fapt care reprezintă unul dintre cele mai importante riscuri de securitate națională".

"La acesta se adaugă riscul fiscal: peste 230 de modificări anuale ale Codului Fiscal sunt nefirești și denotă o guvernare prin OUG in care Parlamentul a devenit o anexă a Guvernului", consideră CDR.

Conform Art. 115, aliniatul 4 din Constituția României, încă în vigoare, Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acestora, precizează CDR afirmând că este nevoie de predictibilitate, stabilitate, transparență și încredere.

"În România zilelor noastre, toate acestea reprezintă încă doar niște deziderate. Ordonanța de Urgență din seara zilei de 21 decembrie, o zi simbolică pentru poporul român, riscă să declanșeze o criză a economiei românești prin lipsa oricărui studiu de impact, a unor norme metodologice, după cum toți specialiștii din domeniu au subliniat din primul moment", consideră CDR.

Economiștii șefi ai celor mai mari bănci avertizează statul că după noile taxe vor fi cumpărate mai puține titluri de stat și va putea ajunge să se împrumute cu costuri de peste 6% pe scadențe medii-lungi, cu riscul necesității unui acord de finanțare int CITEȘTE ȘI Economiștii șefi ai celor mai mari bănci avertizează statul că după noile taxe vor fi cumpărate mai puține titluri de stat și va putea ajunge să se împrumute cu costuri de peste 6% pe scadențe medii-lungi, cu riscul necesității unui acord de finanțare int

"Stimate Domnule Președinte, dorim să semnalăm, și prin acest mod că aceste metode atentează pe fond la siguranța națională, aspect demn de a fi abordat în ședințele strategice al CSAT", adaugă reprezentanții Coaliției.

CDR este formată din Camera de Comerț Americană în România (AmCham), Consiliul Național al Întreprinderilor Private mici și mijlocii din România (CNIPMMR), Confederația Patronală Concordia (Concordia), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerț și Industrie Română-Germană (AHK), Romanian Business Leaders (RBL).

viewscnt
Afla mai multe despre
companii
csat
taxe