Comisia Europeană a inițiat cea mai amplă reformă din ultimul sfert de secol a regulilor UE privind TVA, prin care vizează modernizarea sistemului pentru state și companii, cu scopul de a reduce din pierderile anuale de peste 150 de miliarde de euro înregistrate din TVA necolectat. Una dintre modificările propuse este să se renunțe la exceptarea de la TVA a tranzacțiilor transfrontaliere dintre companii, urmând ca situația să se regleze ulterior prin plăți între state.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Din pierderile anuale de 150 de miliarde euro, circa 50 de miliarde de euro, adică o treime, reprezintă pierderi din neîncasarea TVA la tranzacțiile transfrontaliere.
"Se estimează că această sumă (din tranzacțiile transfrontaliere, n.r.) va fi redusă cu 80% ca urmare a măsurilor propuse", este calculul Comisiei Europene.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Pierderile totale la nivelul României din TVA neîncasat s-au ridicat, potrivit celor mai recente date publicate de Comisie, la 7,66 miliarde de euro în 2015, astfel că impactul reformei propuse de CE ar putea aduce Guvernului de la București sume mari de bani, posibil chiar de ordinul miliardelor de euro pe an.
CITEȘTE ȘI România a colectat cu 37% mai puțini bani din TVA decât și-a propus, cel mai mare deficit de încasare din UE. Moscovici: Statele nu ar trebui să accepte astfel de pierderi șocanteÎn comparație, plata defalcată a TVA, introdusă de România opțional de la 1 octombrie 2017 și obligatoriu de la 1 ianaurie 2018, ar trebui să aducă la buget 2 miliarde de lei anul următor, 1,5 miliarde de lei în 2019 și 2 miliarde de lei în 2020. Mediul de afaceri a contestat introducerea plății defalcate a TVA, în cazul căreia anticipează efecte negative semnificative, inclusiv din cauza capacității informatice reduse a ANAF, însă protestele companiilor au fost ignorate de Guvern.
Totodată, Comisia Europeană promite că reforma sa va face sistemul de TVA mai „robust și mai prietenos față de companii”, ajutându-le să profite cât mai mult de beneficiile pieței unice.
"La 25 de ani de la crearea pieței unice, companiile și consumatorii se confruntă încă cu 28 de regimuri de TVA diferite la operațiuni transfrontaliere. Infractorii și posibil chiar teroriștii au exploatat aceste breșe prea mult timp, cauzând fraude de 50 de miliarde de euro pe an. Acest sistem anacronic, bazat pe granițe naționale, trebuie să se sfârșească! Statele membre ar trebui să considere tranzacțiile TVA transfrontaliere ca operațiuni ale pieței noastre interne până în 2022. Propunerea pe care o înaintăm acum ar trebui să reducă frauda transfrontalieră cu circa 80%. În același timp, va face viața mai ușoară pentru companiile din UE care desfășoară tranzacții transfrontaliere, reducând birocrația și simplificând procedurile legate de TVA. Pe scurt: vești bune pentru mediul de afaceri, consumatori și bugetele naționale, dar proaste pentru cei care fraudează", a declarat Pierre Moscovici, comisar pentru Afaceri Economice și Financiare, Taxare și Vămi.
CITEȘTE ȘI Date furnizate Profit.ro: TVA defalcată a pornit la drum cu doar 175 de firme. Numai București și Arad au mai mult de 10 firme în sistemul split TVA, sunt și județe fără nicio firmă în noul sistemPachetul propus de Comisie, schimbă fundamental actualul sistem TVA, taxând vânzarea de bunuri dintr-un stat membru UE în alt stat la fel cum sunt taxate bunurile care sunt vândute intern în statele membre.
Comisia intenționează să obțină acordul pe patru principii fundamentale:
Combaterea evaziunii – TVA va fi acum perceput în tranzacțiile transfrontaliere dintre companii. În prezent, acest tip de tranzacții este exceptat de la TVA și asigură o breșă pentru agenții economici incorecți să colecteze TVA și ulterior să dispară fără să transfere acești bani statului.
Ghișeul Unic (One Stop Shop) – Va fi mai simplu pentru companii care vând în alte state membre să-și îndeplinească obligațiile legate de TVA ca urmare a unui Ghișeu Unic. Comercianții vor putea să depună declarații și să facă plăți folosind un portal online unic în limba proprie, după aceleași reguli și formate administrative ca în propria țară. Statele membre își vor plăti ulterior TVA între ele direct, așa cum este cazul acum pentru vânzările de e-servicii.
Coerență îmbunătățită – o schimbare către princpiul "destinației", conform căruia suma finală de TVA este plătită mereu statului membru în care se află consumatorul final și este percepută la rata din țara respectivă. Acesta este un angajament de mai mult timp al CE, susținut de statele membre. Reste deja în vigoare pentru vînzarea de servicii online (e-servicii).
Mai puțină birocrație – simplificarea regulilor privind facturarea, permițând vânzătorilor să pregătească facturi conform regulilor din propria țară chair atunci când trazacționează transfrontalier. Companiile nu vor mai fi nevoite să pregătească o listă de tranzacții transfrontaliere pentru autoritățile fiscale.
Propunerea de la Bruxelles introduce și noțiunea de Persoană Impozabilă Certificată – o categorie de firme de încredere care vor beneficia de reguli mai simple. O serie de măsuri pe termen scurt ar urma, de asemenea, să intre în vigoare până în 2019. Aceste măsuri pe termen scurt au fost cerute explicit de statele membre pentru a îmbunătăți funcționarea de zi cu zi a actualului sistem de TVA până la definitivarea și implementarea celui definitiv.
Propunerea legislativă a Comisiei va fi transmisă statelor membre din Consiliu pentru a-și da acordul și Parlamentului European pentru consultare. Anul viitor, Comisia va veni cu o propunere detaliată de amendare a Directivei TVA, pentru a permite implementarea fără dificultăți a noului mecanism de TVA.