Europa trebuie să ia o decizie referitoare la taxa digitală și ar trebui să fie un exemplu, dacă nu va exista un consens suficient la nivel global, a declarat comisarul pentru Concurență, Margrethe Vestager, transmite Reuters.
Statele membre ale UE nu au ajuns la un consens referitor la așa-numita taxă GAFA, numită după Google, Apple, Facebook și Amazon, pentru a se asigura că acești giganți ai internetului plătesc taxe corecte pentru operațiunile uriașe derulate în Europa, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Franța a insistat puternic pentru o astfel de taxă, dar, la o reuniune a miniștrilor de Finanțe care a avut loc weekend-ul trecut, Suedia, Finlanda, Irlanda și Danemarca au blocat un proiect referitor la o taxă GAFA la nivelul UE, potrivit unor oficiali.
”Lumea devine tot mai digitalizată și va exista o problemă uriașă dacă nu vom găsi o modalitate de a încasa taxe pe activitățile digitale”, a declarat vestager luni, la postul francez de radio France Inter.
Vestager, despre care se vorbește că ar putea candida la președinția Comisiei Europene după expirarea mandatului lui Jean-Claude Juncker, în noiembrie, a spus că țările europene au nevoie de un acord care să conducă la o taxă armonizată la nivelul UE.
”Cel mai bun lucru este o soluție globală. Dar, dacă dorim să obținem rezultate într-o perioadă de timp rezonabilă, Europa trebuie să ia conducerea”, a adăugat comisarul.
Adunarea Națională a Franței a început luni dezbaterea unui proiect național pentru o taxă GAFA. Proiectul propune o taxă de 3% pentru publicitatea online și alte venituri pentru companiile de tehnologie care au venituri de peste 750 de milioane de euro (842 milioane dolari).
Vestager, fost ministru danez al Economiei, are o poziție importantă la Bruxelles, atacând evaziunea fiscală și monopolurile companiilor multinaționale, fiind considerată candidată la președinția Comisiei Europene.
Aceasta nu și-a anunțat în mod oficial candidatura, dar, dacă o va face, va avea probabil nevoie de sprijinul președintelui francez Emmanuel Macron.
Întrebată dacă este interesată de președinția Comisiei, Vestager a spus că este interesată foarte mult de viitorul Europei.
”Opinia mea este că înainte de a ne decide pentru orice nouă formulă a Comisiei, trebuie să știm ce dorim să facem”, a spus Vestager.
Marile companii de internet sunt supuse unei presiuni tot mai mari din partea autorităților de reglementare din toată lumea.
Marea Britanie a propus, luni, noi legi privind securitatea online, care prevăd penalizarea companiilor de media socială și a firmelor de tehnologie care nu își potejează utilizatorii de conținutul dăunător.