Câștigul salarial mediu net a crescut în februarie

Câștigul salarial mediu net a crescut în februarie
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 apr 2019

Câștigul salarial mediu net a crescut în februarie, nominal, cu 17,9% față de aceeași lună a anului anterior, la 2.933 lei, iar creșterea reală, în raport cu evoluția prețurilor de consum, a fost de 13,6%, ritm scăzut față de cel înregistrat în ianuarie, potrivit datelor transmise luni de Institutul Național de Statistică (INS).

În ianuarie, câștigul salarial mediu net a crescut, nominal, cu 18,2% față de aceeași lună a anului anterior, la 2.936 lei, iar creșterea reală, în raport cu evoluția prețurilor de consum, a fost de 14,4%, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Mărturisire de miliardar: Am retras cândva 10 milioane de dolari din bancă doar pentru a mă uita la ei CITEȘTE ȘI Mărturisire de miliardar: Am retras cândva 10 milioane de dolari din bancă doar pentru a mă uita la ei

În februarie, câștigul salarial mediu nominal net a fost de 2.933 lei, în creștere față de aceeași lună a anului trecut (+17,9%), dar în scădere față de luna precedentă cu 3 lei (-0,1%).

Totodată, indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 113,6%. Indicele câștigului salarial real a fost de 99,1% pentru luna februarie față de luna precedentă.

Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 205,1%, cu 1,8 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna ianuarie 2019.

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (6683 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1728 lei).

În februarie, comparativ cu ianuarie, cele mai mari scăderi ale câștigului salarial mediu net au fost de 20,6% în extracția minereurilor metalifere, respectiv de 14,9% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale.

În schimb, cele mai mari creșteri au fost de 8,6% în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, de 8,1% în activități auxiliare intermedierilor financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii și de 7,7% în activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrǎri audio și activități de editare muzicalǎ (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe).

În sectorul bugetar, s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în administrație publică (+1,6%), respectiv în învățământ (+1,3%). În sănătate și asistență social, câștigul salarial mediu net a fost în ușoară scădere (-1,3%) comparativ cu luna precedentă.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins