CNS Cartel Afla: În România sunt 2,1 milioane de persoane care desfășoară activități pe cont propriu, dar mai puțin de jumătate sunt asigurați în sistemul public de sănătate și pensii

CNS Cartel Afla: În România sunt 2,1 milioane de persoane care desfășoară activități pe cont propriu, dar mai puțin de jumătate sunt asigurați în sistemul public de sănătate și pensii
scris 15 oct 2018

Cartel Alfa susține că în România sunt aproximativ 2,1 milioane de persoane care desfășoară activități pe cont propriu, dar mai puțin de jumătate sunt asigurați în sistemul public de sănătate și pensii, fiind categoria categoria socială cea mai puțin protejată. Acești oameni nu beneficiază de protecție în caz de accidente sau dreptul la concedii medicale, la șomaj și la pensie. Sindicaliștii solicită eliminarea barierelor din calea negocierii colective la toate nivelurile.

”În România, sunt aproximativ 2,1 milioane de persoane care desfășoară activități pe cont propriu, fie că sunt liber profesioniști, (artiști, interpreți traducători), întreprinzători independenți (vânzători ambulanți, cărăuși, taximetriști particulari), zilieri ocazionali sau agricultori. Dintre aceștia, mai puțin de jumătate sunt asigurați în sistemul public de sănătate și pensii. De asemenea, acești lucrători nu au protecție în caz de accidente sau dreptul la concedii medicale, la șomaj și la pensie, fiind și categoria socială cea mai puțin protejată și cea mai expusă riscului de sărăcie. Conform datelor Eurostat, în România, 64% din persoanele ocupate pe cont propriu, cu vârstă de peste 18 ani sunt expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială”, au transmis, luni, reprezentanții Cartel Alfa, printr-un comunicat de presă.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit acestora, digitalizarea și noile tipuri de relații de muncă determină creșterea numărului de lucrători care lucrează pe cont propriu, scrie News.ro.

”De asemenea, mulți lucrători sunt condiționați de către angajatori să își desfășoare activitatea prin intermediul unui PFA sau a contractelor pe drepturi de autor,  în defavoarea calității de salariat, deși desfășoară muncă dependentă. În ciuda unei creșteri constante a numărului de lucrători care desfășoară o activitate independentă, lucrătorii independenți nu au drepturile de care beneficiază angajații”, mai spun reprezentanții Cartel Alfa.

ONRC: Circa 497.000 de femei erau acționari sau asociați în firmele din România. Cu cât sunt depășiți de bărbați CITEȘTE ȘI ONRC: Circa 497.000 de femei erau acționari sau asociați în firmele din România. Cu cât sunt depășiți de bărbați

Aceștia citează datele ultimului raport al Confederației Europene a Sindicatelor (CES/ETUC), "Sindicatele se implică în protejarea lucrătorilor independenți", care arată că lucrătorii independenți nu au dreptul prin lege să se alăture sindicatelor în: România, Bulgaria, Ungaria și Polonia; nu pot negocia tarife standard și condiții de muncă prin negocieri colective și nu au acces la prestații de protecție socială, cum ar fi concediul medical, plata somajului, concediul pentru creșterea copilului sau pensie.

”Acolo unde negocierea colectivă este permisă pentru lucrătorii care desfășoară activități independente, aceasta se realizează, de obicei, pentru jurnaliști, artiști, interpreți și lucrători din domeniul culturii și divertismentului. În majoritatea țărilor UE, negocierile colective pentru lucrătorii independenți nu depășesc aceste sectoare, în pofida numărului mare de lucrători care desfășoară activități independente în sectoare precum agricultura, silvicultura și pescuitul, construcții sau comerț”, se ai arată în comunicat.

Alături de Confederația Europeană a Sindicatelor, CNS Cartel ALFA solicită eliminarea barierelor din calea negocierii colective la toate nivelurile, dar și a normelor restrictive care împiedică lucrătorii independenți, ca și o mare parte dintre angajați, să se asocieze în sindicate.

viewscnt
Afla mai multe despre
cartel alfa
asigurati
pensii