Deficitul bugetar pentru primele 10 luni ale anului este de 2,84% din PIB, peste ținta anunțată de fostul guvern de 2,7% pentru tot anul, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Dacă noul guvern nu va face nimic, deficitul va trece de 4% anul acesta. Ministrul nu a furnizat informații clare care să susțină această ipoteză. Cîțu a afirmat și că analizează posibilitatea unei plângeri penale, care să vizeze fosta conducere a ministerului.
Deficitul de peste 4% este destul de probabil în momentul acesta și, dacă nu "nu se întâmplă ceva în următoarele zile", aceasta va fi estimarea oficială, a spus Cîțu.
"Ce am găsit depășește cele mai pesimiste așteptări ale mele. Informația reală nu era cunoscută nici de instituțiile internaționale. În ultimii 3 ani, România a fost condusă după două bugete. A fost cel din Parlament, dar și un buget cu cifre reale, folosit pentru finanțarea baronilor locali. Este metoda lui Al Capone, cu un registru separat pentru Fisc. Analizăm posibilitatea unei sesizări penale pentru constituirea unui grup infracțional organizat", a spus Cîțu, într-o conferință de presă la Ministerul Finanțelor.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cîțu suspendă concursuri pentru alte 37 posturi de șefi ANAF la București-Ilfov și direcția mari companii, care aduc două treimi din ce colectează Fiscul. Totalul trece de 100Ministrul Finanțelor nu a furnizat informații despre cum s-ar ajunge la deficitul de 4%, dar a prezentat un minus de circa 21 de miliarde de lei la 9 luni în ce privește veniturile, fără însă să prezinte informații similare care să arate că, în același interval, cheltuielile au fost mai mici decât cele programate, ceea ce ține încă deficitul încă în limita de 3%.
Ministrul a spus că în perioada aceasta caută soluții, inclusiv cu ANAF, pentru redresarea situației veniturilor, întrucât din cele peste 20 de miliarde de lei venituri nerealizate, circa jumătate sunt venituri necolectate de ANAF.