Statul a rambursat în primele opt luni ale anului TVA de 12,6 miliarde de lei, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro, în creștere cu 8,6% comparativ cu 11,6 miliarde de lei în primele opt luni ale anului trecut. În același timp, TVA netă a urcat cu 11,6%, de la 37 miliarde de lei la 41,3 miliarde de lei. TVA netă este ceea ce statul păstrează, după ce din TVA brută, suma totală colectată din TVA, rambursează firmelor sumele la care au dreptul.
Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare
Guvernul obișnuiește să amâne TVA de restituit firmelor pe finalul anului, când știe și cam cât va trebui să întârzie la plată pentru a obține niște spațiu fiscal în plus. În ultimii ani, Guvernul s-a situat cu deficitul bugetar aproape de limita de 3% astfel că TVA a devenit, alături de alte mecanisme de "reglare" a deficitului, tot mai important.
Avocați și consultanți fiscali au trasmis în ultimele luni Profit.ro că au clienți care au de recuperat de la ANAF din TVA sume importante, care însă au fost întârziate foarte mult.
Pentru anul trecut, Profit.ro a prezentat date despre cum sunt folosite rambursările de TVA. Corelat cu ceea ce a fost întârziat de pe finalul anului trecut și trebuia recuperat în acest an, evoluția rambursărilor la 8 luni arată și mai rău. Motivul autorităților de a recurge atât de devreme la "supapa" TVA este, cel mai probabil, situația deloc bună a deficitului bugetar. Bugetul general consolidat a încheiat primele opt luni cu un deficit de 21,9 miliarde lei (4,61 miliarde euro), 2,1% din Produsul Intern Brut (PIB), cu 50% mai mare față de cel din aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care cheltuielile de personal au crescut cu 20,9%
De ce este important: Rambursările din TVA sunt un punct sensibil, întrucât asupra statului planează în ultimii ani acuzația că a întârziat intenționat rambursările de TVA pentru a "cosmetiza" deficitul bugetar în momente sensibile, cum sunt rectificările bugetre sau cifrele de la finalul anului.
Impact asupra firmelor: O întârziere mare la rambursarea TVA poate pune probleme semnificative unei firme, mai ales dacă suma care așteaptă să-i fie restituită este una considerabilă. Blocarea la ANAF timp de mai multe luni a unei sume mari de bani poate reprezenta pentru o companie întârzierea unei decizii de investiții sau probleme cu plata salariilor și a furnizorilor.
TVA este una dintre componentele esențiale ale bugetului statului, iar în primele opt luni a asigurat 20% din veniturile la buget, fiind, cu 41,3 miliarde de lei, a doua sursă de bani ca importanță, după încasările din contribuții de asiguări (sănătate și pensie), care s-au situat la 73,9 miliarde lei, sumă ce reprezintă 36,2% din veniturile totale.
ANAF a publicat până în prezent date referitoare la TVA, încasări, restituiri, întârzieri doar pentru primele trei luni ale acestui an.