Reducerea TVA la 16% și dublarea cuantumului alocației de creștere a copilului ar duce deficitul bugetar anul viitor spre 5% din PIB, față de 3,6% cât este prevăzut de Guvern, a declarat marți ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Acesta a arătat că ”ambiția copilărească”, ba chiar ”prostească” a clasei politice va duce la creșterea costurilor de finanțare a României, iar consecințele vor fi suportate de cetățeni.
Ministrul Finanțelor a arătat că impactul bugetar ar fi de 6 miliarde lei la dublarea alocațiilor, iar la reducerea TVA impactul bugetar ar fi de 11,8 miliarde lei. Astfel, doar ca urmare a majorării alocațiilor deficitul ar ajunge la 4,1-4,3% din PIB, iar cu reducerea TVA ar urca spre 5% din PIB.
”Clasa politică se joacă cu focul și nu îmi fac mie rău, nu fac rău Partidului Național Liberal, ci fac rău României. Ceea ce s-a întâmplat azi în Parlamentul României e văzut de piețele internaționale, iar dacă se întâmplă ceva cu costurile de finanțare a României este vina oamenilor iresponsabili care aruncă astăzi țara în aer”, a spus Florin Cîțu la Digi24.
El a afirmat că în zilele următoare sunt de așteptat presiuni pe cursul valutar și pe dobânzi, piețele reacționând deja.
”Cel mai mare risc e volatilitatea politică, iar consecințele le vor plăti cetățeni români”, a mai spus ministrul Finanțelor Publice, care a adăugat că măsurile avizate de PSD în Parlament reprezintă ”o ambiție copilărească, ca să nu spun prostească”.
Camera Deputaților este și decizională în acest subiect, iar PSD este majoritar. Proiectul de buget deja redactat de Guvernul PNL nu ia în calcul TVA de 16%.
Proiectul a fost inițiat de 5 deputați PNL la finele lunii iunie și a trecut, în octombrie, tacit de Senat, deși senatorii din comisia de buget, care sunt în majoritate tot ai PSD, îi întocmiseră raport negativ. Acum, după pierderea guvernării, aleșii PSD au votat favorabil.
Pe lângă reducerea TVA la 16%, proiectul mai prevede aplicarea unei cote TVA reduse de 9% pentru băuturi, mai puțin cele alcoolice, respectiv de 5% pentru livrarea de alimente destinate consumului uman și animal, animale și păsări vii din specii domestice, semințe, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele.