Sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă de până la 15% din salariul de bază, acordat în prezent personalului angajat atât în administrația publică centrală, cât și în cea locală, va fi redus drastic de Guvernul Orban. Surse guvernamentale au precizat pentru Profit.ro că sporul va fi în sumă fixă pentru toate categoriile de personal, iar cuantumul acestuia va fi calculat prin raportare la salariul minim brut pe economie.
De ce este important: Bugetarii din administrația publică centrală și din cea locală beneficiază de un spor cuprins între 5% și 15% calculat la salariul de bază pentru ”condiții periculoase sau vătămătoare de muncă”, ”condiții deosebite de muncă vătămătoare sau periculoase”, ”condiții deosebit de periculoase” sau, după caz, pentru ” izolare și pentru condiții deosebite de muncă reprezentate de izolare”.
Fiecare din aceste sporuri este calculat în funcție de următorii factori de risc: ”a) existența factorilor nocivi și mecanismul de acțiune a acestora asupra organismului; b) intensitatea de acțiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori; c) durata de expunere la acțiunea factorilor nocivi; d) existența unor condiții de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de îmbolnăvire sau de accidentare; e) structura și nivelul morbidității în raport cu specificul locului de muncă; f) existența unor condiții de muncă ce pot duce la uzura prematură a organismului; g) existența factorilor cu grad de pericol ridicat ce pot afecta sănătatea și integritatea fizică și psihică; h) intensitatea de acțiune a factorilor cu grad de pericol ridicat ce pot afecta sănătatea și integritatea fizică și psihică.
Profit.ro a relatat că angajații Parlamentului, Guvernului sau Consiliului pentru Combaterea Discriminării, care în cea mai mare parte a lor efectuează muncă de birou, primesc spor de condiții de muncă periculoase sau vătămătoare, deoarece conducerea acestor instituții consideră că personalul este supus unor ”factori nocivi” precum ”pulberi, ozon, monoxid de carbon, iluminat, zgomot, microclimat”.
Acum, Guvernul Orban a decis să plafoneze acest spor la o sumă fixă, care va fi egală pentru toate categoriile de personal din administrație și care va fi calculată în funcție de salariul minim brut pe economie, nu ca procent din salariul de bază al fiecărui bugetar din administrație.
”Decizia politică a modificării legislației în acest sens a fost luată, iar modificarea va fi inclusă, cel mai probabil, în proiectul de modificare a OUG 114, pe care Guvernul își va angaja răspunderea săptămâna aceasta. Cuantumul sporului este încă în discuție, dar acesta va fi raportat la salariul minim pe economie”, au precizat pentru Profit.ro sursele citate.
CITEȘTE ȘI Aviz tacit: părinții primesc 150 euro să angajeze bonă, bunicii primesc indemnizație să crească nepoțiGuvernul își va angaja răspunderea pentru modificarea OUG 114, iar principalele modificări care vor fi aduse actului normativ sunt eliminarea plafonelor de prețuri la energie electrică și gaze și eliminarea taxei de 2% pe cifra de afaceri impusă companiilor din energie.