România are nevoie de un nou acord cu Comisia Europeană privind măsurile de reducere a deficitului bugetar, a declarat premierul Ciolacu, care a precizat că Guvernul va negocia cu Bruxelles acest acrord în perioada următoare.
Surse guvernamentale au susținut totodată că Guvernul va solicita cel puțin 3 ani pentru a reveni cu deficitul la 3% din PIB.
”Avem nevoie de un nou acord cu Comisia Europeană privind deficitul excesiv, pentru că vechiul acord expiră oricum”, a arătat premierul Ciolacu.
Surse guvernamentale susțin că România va obține încă 3 ani derogare de la Bruxelles pentru a reveni cu deficitul la 3% din PIB, dar Executivul încercă să obțină chiar o derogare de 4 ani.
O condiție în acest sens ar fi reducerea pragului de la care o firmă intră în categoria microîntreprinderilor.
Comisia Europeană a inițiat în martie 2020 procedura de deficit excesiv pentru România și a adoptat o recomandare adresată Consiliului de stabilire a cerințelor de ajustare. Recomandarea propusă prevedea ca România să urmeze o traiectorie de ajustare durabilă și credibilă pentru a pune capăt deficitului excesiv până în 2022, cel târziu.
Pentru 2024, deficitul bugetar este estimat la 86,6 miliarde de lei (5% din PIB în termeni cash), față de 89,9 miliarde lei (5,68% din PIB) realizat în 2023, un nivel încă ridicat și asupra căruia persistă semne de îndoială, având în vedere că este un an electoral încărcat, cu riscuri în ce privește derapajele la cheltuieli ale statului.