Subvenţia anuală de la bugetul de stat pentru partidele politice şi formaţiunile politice va fi alocată integral numai pentru partidele politice cu cel puţin 30% din aleşii acestora la alegerile locale și la cele parlamentare sunt femei, prevede un proiect legislativ inițiait de o deputată PNL și o deputată PSD. Dacă procentul nu este respectat, subvenţia va fi diminuată cu un procent egal cu valoarea diferenţei dintre procentul de bărbaţi şi cel de femei în demnități alese.
Inițiativa aparține deputatei PNL Cristina Trăilă și deputatei PSD Laura-Cătălina Vicol-Ciorbă, care arată că, potrivit ultimelor date privind cotele de gen în politica europeană, din anul 2021, România este pe penultimul loc în topul european, pe ultimul loc fiind Grecia.
De ce este important: Suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puțin 0,01% și de cel mult 0,04% din produsul intern brut.
Mai mult, acum leghilația prevede că pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată dublu proporțional cu numărul mandatelor obținute în alegeri de candidații femei.
Proiectul inițiat acum prevede eliminarea acestui sistem de premiere și înlocuirea, practic, cu unul sancționator.
Astfel, subvenţia anuală de la bugetul de stat va fi alocată integral pentru partidele politice şi formaţiunile politice dacă cel puţin 30% din aleşii acestora la alegerile generale pentru autorităţile administraţiei publice locale, respectiv la alegerile generale pentru Camera Deputaţilor şi Senat, sunt femei.
În situaţia în care partidul politic nu îndeplineşte condiţia prevăzută, valoarea subvenţiei anuale de la bugetul de stat va fi ”diminuată cu o cotă procentuală egală cu numărul întreg reprezentând diferenţa dintre procentul de aleşi bărbaţi şi procentul de alese femei”.
Prevederile legii ar urma să intre în vigoare de la 1 ianurie 2029.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Eșec al puterii în Parlament, nu a reușit să impună o durată minimă de 7 ani la contractele de arendă. Proiectul PSD, reluat în pofida deciziei CCR și obiecțiilor lui IohannisConform datelor invocate de inițiatoare, în urma alegerilor din anul 2019 - 2020, ponderea femeilor în aleşi a fost următoarea:
- La alegerile europarlamentare 2019 procentul de femei alese a fost de 21,2%
- La alegerile parlamentare naţionale din 2020 procentul de femei alese a fost de 18,24%
- La alegerile locale din 2020 procentul de femei alese a fost de 13,4%.
”Deşi procentul candidaţilor femei a crescut la alegerile parlamentare din 2020 faţă de alegerile parlamentare din 2016, reprezentarea femeilor la nivelul Parlamentului a scăzut, România înregistrând un regres. Ponderea de reprezentare a femeilor a scăzut de la 19,1% femei alese în Parlament în 2016, la 18,24% în 2020, plasându-se pe locul 124 în lume”, mai arată autoarele proiectului.