Ce se întâmplă când e campanie electorală: Proiectul lui Teodorovici cu închisoare pentru evaziune a trecut de Senat. La fel, legalizarea canabisului medical

Ce se întâmplă când e campanie electorală: Proiectul lui Teodorovici cu închisoare pentru evaziune a trecut de Senat. La fel, legalizarea canabisului medical
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 6 nov 2019

Proiectul de lege care pedepsește evaziunea fiscală cu închisoarea, depus ca senator de fostul ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici, este considerat astăzi ca fiind adoptat în mod tacit de către Senat. În urmă cu două săptămâni, proiectul, din care fusese eliminată închisoarea, fusese respins, la un prim vot, de către plenul Senatului. Ulterior, însă, invocând neînregistrarea unor voturi, senatorii au decis reluarea votului pentru săptămâna următoare, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat ca urmare a învestirii noului Guvern și mai ales pentru că toți parlamentarii au plecat în campania electorală pentru... prezidențiale.

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare.

Proiectul, care are termen de adoptare data de azi, 6 noiembrie, fusese respins, în data de 22 octombrie, de către plenul Senatului, PSD neavând voturi suficiente pentru adoptarea inițiativei. După cum a relatat Profit.ro, în urma votului, însă, după o consultare cerută de liderul senatorilor PNL și actual ministru al Finanțelor, Florin Cîțu, PSD a reclamat că sistemul de vot nu a funcționat, iar majoritatea Senatului a decis reluarea votului asupra proiectului pentru săptămâna următoare, când urma să aibă loc și o ședință de vot pentru legi organice.

Urmărește-ne și pe Google News

Această ședință nu a mai avut loc săptămâna trecută, pentru că partidele au fost preocupate de procedurile pentru învestirea noului Executiv, iar în această săptămână au decis ca după votul de învestire să nu mai aibă nicio ședință de plen. Motivul este simplu, parlamentarii pleacă în teritoriu pentru se implica în campania electroală pentru primul tur al alegerilor prezidențiale. 

În aceste condiții proiectul care sancționează evaziunea fiscală cu închisoarea este considerat adoptat tacit de Senat și va fi transmis nemodificat pentru dezbatere în Camera Deputaților. Din proiect fusese eliminată, în comisiile senatoriale și chiar la inițiativa lui Teodorovici, prevederea care introducea pedeapsa cu închisoarea, dar acum rămâne de văzut dacă deputații vor considera că proiectul mai trebuie modificat în acest fel.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Proiectul de lege inițiat de Teodorovici la mijlocul lunii septembrie, proiect despre care Profit.ro a scris aici, a generat critici din partea mediului de afaceri, iar modificările au fost aduse la inițiativa lui Teodorovici. Față de forma inițială a proiectului, creștea la 1 milion de euro pragul sub care cei care cauzează statului prejudicii prin fapte de evaziune pot scăpa de închisoare dacă, după ce au fost prinși și trimiși în instanță, achită prejudiciul.

Abordare mai puțin draconică a ANAF, scăderi pe linie la direcțiile Antifraudă și Inspecție fiscală. Controalele se mențin totuși la un nivel ridicat CITEȘTE ȘI Abordare mai puțin draconică a ANAF, scăderi pe linie la direcțiile Antifraudă și Inspecție fiscală. Controalele se mențin totuși la un nivel ridicat

Adoptarea tacită aduce însă o veste bună pentru mediul de afaceri, în sensul că și noua legislație privind incubatoarele de afaceri a fost adoptată tacit de Senat, dar, mai important, și fără modificările care fuseseră propuse în comisiile de specialitate.

Potrivit proiectului, transmis în septembrie Parlamentului de către Guvern, cererea de emitere a titlului de incubator de afaceri va trebui soluționată în maximum 30 de zile de la depunere, iar valabilitatea titlului va fi extinsă de la 10 ani la o perioadă nedeterminată. Din legislație este eliminată, totodată, condiția unui studiu de fezabilitate pentru obținerea titlului de incubator, iar tipurile de incubatoare sunt reduse la trei.

În comisiile de la Senat, însă, proiectul a fost modificat astfel încât titlul de incubator de afaceri să mai fie acordat pe perioadă nedetermintă, cum propusese Guvernul, și nici pentru o perioadă de 10 ani, cum stabilește legea actuală, ci să fie redus la o perioadă de 5 ani. 

Proiectul va fi transmis, însă, Camerei Deputaților fără aceste schimbări majore.

Modificări pregătite la Codul Rutier: Oportunitate pentru firme de a deduce anumite cheltuieli cu șoferii CITEȘTE ȘI Modificări pregătite la Codul Rutier: Oportunitate pentru firme de a deduce anumite cheltuieli cu șoferii

Tot tacit, în lipsa activității senatorilor, a fost adoptat un proiect legislativ, inițiat de parlamentarii PSD, care instituie regimul juridic privind cultivarea, comerțul și utilizarea pe teritoriul național, în scop medical, în cazul canabisului și substanțelor preparate pe baza acestor plante.

Proiectul fusese respins în comisii și urma, cel mai probabil, să aibă aceeași soartă și în plenul Senatului, dar acum decizia finală asupra acestuia o vor lua deputații.

Potrivit inițiatorilor proiectului, utilizarea canabisului se va putea face exclusiv pe bază de prescripție medicală, iar cultivarea, fabricarea și comercializarea produselor pe bază de canabis vor fi autorizate de o agenție înființată în acest scop. 

Anterior, fostul ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici declara că, având în vedere că legalizarea canabisului în scopuri medicale este o practică utilizată în multe țări europene, în special pentru pacienții care suferă de cancer în faze terminale, această temă este analizată și de Ministerul Sănătății din România.

 Speranță pentru șoferii neautorizați de la Uber, Bolt, Clever, Yango: Noile condiții și termene de autorizare ajung la promulgare CITEȘTE ȘI Speranță pentru șoferii neautorizați de la Uber, Bolt, Clever, Yango: Noile condiții și termene de autorizare ajung la promulgare

O altă inițiativă adoptată tacit la această dată privește modificarea Codului Penal și permite pătrunderea fără mandat de percheziție într-un domiciliu, ”atunci când există indicii temeinice privind existența unei primejdii privind viața sau inetgritatea fizică a unei persoane”, deși în comisiile de specialitate din Senat prevederea fusese eliminată.

Profit.ro a relatat că, la mijlocul lunii octombrie, senatorii au înregistrat ”un record” de ineficiență, un total de 115 proiecte de lege fiind adoptate tacit. Printre aceste proiecte s-au numărat legalizarea uniunii persoanelor de același sex, stabilirea unei grile de salarizare minimală, noi obligații pentru construcții, schimbări la Codul Penal și Codul Fiscal. 

viewscnt
Afla mai multe despre
senat
evaziune
inchisoare
proiect
adoptare
tacit
canabis
legalizare
incubatoare
afaceri
domiciliu
mandat