CE: Belgia trebuie să recupereze impozite neachitate de 700 mil. euro de la 35 multinaționale

CE: Belgia trebuie să recupereze impozite neachitate de 700 mil. euro de la 35 multinaționale
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 11 ian 2016

Cel puțin 35 de companii multinaționale, printre care numărul unu mondial pe piața berii, Anheuser-Busch InBev (AB InBev), trebuie să ramburseze Belgiei impozite neachitate de aproximativ 700 milioane de euro, potrivit unei decizii a Comisiei Europene (CE) privind facilitățile fiscale acordate companiilor de către statul belgian. Tratamentul fiscal selectiv aplicat de Belgia în cazul multinaționalelor constituie ajutor de stat ilegal, se arată în concluzia anchetei demarate anul trecut de CE.

Comisia a ajuns la concluzia că avantajele fiscale selective acordate de Belgia în cadrul sistemului fiscal aplicabil "profitului excedentar" sunt ilegale din perspectiva normelor UE privind ajutoarele de stat. De sistem au beneficiat cel puțin 35 de societăți multinaționale, majoritatea din UE, care acum trebuie să ramburseze Belgiei impozitele neachitate, potrivit unui comunicat al CE.  

Urmărește-ne și pe Google News

"Belgia a acordat unui număr restrâns de multinaționale avantaje fiscale substanțiale care încalcă normele UE privind ajutoarele de stat. Acest lucru denaturează concurența pe merit, defavorizându-i pe concurenții de mai mici dimensiuni care nu fac parte dintr-un grup multinațional", a spus comisarul EU responsabil pentru politica în domeniul concurenței, Margrethe Vestager.

Evenimente

8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit CE, sistemul fiscal belgian aplicabil profitului excedentar, în vigoare din 2005, a permis anumitor societăți din cadrul grupurilor multinaționale să plătească impozite substanțial mai mici în Belgia, în baza unor decizii fiscale. De impozitele reduse au beneficiat doar anumite grupuri multinaționale, în favoarea cărora s-a adoptat o decizie fiscală pe baza sistemului, în timp ce companiile care își desfășoară activitatea numai în Belgia nu au beneficiat de avantaje similare.

"Sistemul reprezintă o denaturare extrem de gravă a concurenței pe piața unică a UE și afectează o gamă largă de sectoare economice", se arată în comunicat.

EXCLUSIV România intervine în procesul împotriva Austriei, pentru ajutoare de stat către China Nuclear CITEȘTE ȘI EXCLUSIV România intervine în procesul împotriva Austriei, pentru ajutoare de stat către China Nuclear

Decizia CE impune Belgiei să sisteze sistemul aplicabil profitului excedentar. În plus, pentru a elimina avantajul neloial de care s-au bucurat beneficiarii sistemului și pentru a restabili concurența loială, Belgia trebuie să recupereze impozitele neplătite de la cel puțin 35 de companii multinaționale care au beneficiat de ajutorul ilegal.

Printre companiile care trebuie să ramburseze impozite neachitate se numără producătorul de bere AB InBev, care se află în plin proces de preluare al rivalului SABMiller pentru suma record de 71 miliarde de lire sterline. Finalizarea tranzacției necesită aprobarea autorităților de reglementare din cele peste 100 de piețe în care operează cei doi producători.

CE a început în iunie 2013 să investigheze practicile statelor membre UE în materie de soluții fiscale anticipate.

În octombrie 2015, Comisia a decis că reducerile fiscale acordate companiilor Starbucks și Fiat Crysler Automobiles de guvernele din Olanda și Luxemburg constituie ajutor de stat ilegal și a cerut celor două state să recupereze între 20 și 30 milioane de euro în cazul fiecărei companii.

De asemenea, Comisia are în desfășurare trei proceduri de investigare aprofundată, în cadrul cărora și-a exprimat preocuparea cu privire la faptul că deciziile fiscale pot duce la încălcarea normelor în domeniul ajutoarelor de stat, în cazul societăților Apple în Irlanda, Amazon în Luxemburg și McDonald's în Luxemburg.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
ce
ue
belgia
facilitati fiscale
ajutor de stat
profit excedentar