ANAF a controlat în ultimele luni 87 de persoane fizice care au obținut venituri din activități de influencer și a constatat, pentru 56 dintre aceste persoane, că nu au declarat integral - sau chiar deloc - impozite în valoare de aproape 1 milion de euro, a anunțat președintele instituției, Lucian Heiuș.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Conform datelor Profit.ro, au fost verificate persoane din domenii diferite, cum ar fi cel muzical, de media, de IT, de gastronomie, de călătorii.
Într-o discuție de la acel moment cu Profit.ro, Selly, un vlogger cu un canal YouTube de succes, atrage atenția că, în timp ce pe YouTube este ușor să câștigi niște bani, "chiar și pentru copii", declararea acestor sume la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) nu mai este la fel de ușoară, mai ales în cazul celor care nu au minime cunoștințe fiscale.
În timp ce activitățile de pe YouTube, controlat de Google, sunt vizate direct, considerându-se că permit o monetizare facilă a audienței, activitățile de pe alte platforme online sunt analizate în bună măsură din perspectiva relației dintre paginile de pe aceste rețele și canale de YouTube. O bună parte dintre cei care obțin venituri le declară, însă inspectorii Antifraudă vor să verifice acum situația financiară a celor despre care au informații că nu au declarat sau nu au declarat adecvat cât încasează.
CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanță"Domeniul indicat a fost abordat în cadrul controalelor fiscale efectuate, începând cu anul 2021, odată cu operaționalizarea verificărilor documentare. Astfel, vă aducem la cunoștință că au fost selectate, în vederea verificărilor, persoane susceptibile a realiza venituri nedeclarate, provenite de la entități care administrează/operează site-uri web de tipul rețelelor de socializare/platformelor audio-video. Totodată, precizăm faptul că în cadrul controalelor fiscale au fost întreprinse demersuri pentru identificarea tuturor sumelor încasate, cu scopul de a stabili starea de fapt fiscală corespunzătoare", a transmis atunci Antifrauda pentru Profit.ro.
În atenția Antifraudei au intrat deja persoane din diferite domenii, printre care muzical, media, IT, gastronomie, călătorii.
CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online"Persoanele identificate și verificate operează/administrează canale de YouTube sau pagini de socializare pe principalele site-uri social media, încarcă poze/materiale audio-video și activează în domeniile: muzical, media, IT, gastronomie, călătorii. DGAF va continua evaluările și controalele pe linia prevenirii și combaterii evaziunii fiscale, inclusiv în ceea ce privește persoanele care realizează venituri din activități pe platformele online/ social media, și va căuta permanent să își adapteze activitatea la noile provocări", atrage atenția Direcția Antifraudă.
Instituția mai explică faptul că verificările sale vizează toate formele de evaziune fiscală, operațiunea declanșată acum în privința activităților online fiind doar una dintre direcțiile de acțiune.
Selly: Eu declar toate veniturile. Pe YouTube e ușor să-ți deschizi cont și să obții niște bani, chiar și pentru niște copii
Cei care și-au construit canale de succes pe YouTube atrag, însă, atenția că, în timp ce pe YouTube este destul de simplu să câștigi niste bani, "chiar și pentru niște copii", declararea acestor sume la ANAF este mai complicată, mai ales în cazul celor care nu au cunoștințe fiscale.
CITEȘTE ȘI Construirea unui site web - trei pași pentru un start bunAndrei Șelaru, alias Selly, vlogger, cântăreț și actor, este cunoscut și pentru canalul său de YouTube.
"Eu declar toate veniturile, inclusiv cele din YouTube Ad Sense, ceea ce plătește YouTube. Totul se facturează și sunt plătite impozite. Pe de altă parte, în România, nu avem niște norme foarte clare referitoare la aceste venituri. Este destul de ușor să deschizi un cont de YouTube și să ajungi să obții niște bani. Chiar și pentru niște copii sau pentru alte persoane care nu cunosc suficient de bine legislația fiscală și nici ce obligații au", a declarat, contactat de Profit.ro, Andrei Șelaru.
Consultanții recomandă conformarea și plata. Înainte să vină ANAF să verifice
Persoanele care obțin venituri, dar și alte beneficii, precum produse sau servicii, din activități desfășurate online, trebuie să fie atente la declararea acestora către Fisc, iar în cazul în care nu se descurcă, să consulte un specialist.
CITEȘTE ȘI Instrumente pentru o muncă remote eficientă"Persoanele care desfașoară astfel de activități și sunt recompensate, fie în bani, produse sau servicii, este important să se intereseze și să-și cunoască obligațiile fiscale privind declararea și plata taxelor aferente, astfel încât veniturile să fie fiscalizate. În mod normal, declararea veniturilor primite de la plătitori din afara României și plata taxelor se face în baza Declarației Unice. Totuși, situațiile pot fi diferite de la caz la caz, în funcție, de exemplu, de tipul veniturilor, sursa, și este necesar ca cei care obțin astfel de venituri să discute cu specialiștii despre ce au de făcut și să se conformeze fiscal, pentru a evita potențiale surprize neplăcute din partea ANAF", recomandă, într-o discuție cu Profit.ro, Stela Andrei, partener asociat al firmei de consultanță EY.
Antifrauda a intensificat controalele anul acesta, după ce anul trecut pandemia a afectat activitatea
Activitatea inspectorilor Antifraudă s-a intensificat după ce o perioadă, anul trecut, controalele au fost limitate în contextul restricțiilor impuse pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Astfel, în prima jumătate a acestui an au fost de două ori și jumătate mai multe controale față de cele din prima jumătate a anului trecut, iar amenzile au fost de peste șase ori mai mari.
Un proiect similar, în care, sunt vizate veniturile persoanelor fizice obținute din meditații, a fost prezentat de Profit.ro la finalul anului trecut. Proiectul prevedea și implicarea Antifraudei pentru controale, în funcție de rezultatele pe care le relevau analizele Fiscului.