Câștigul salarial mediu net a crescut în martie cu 15,5%, la 2.704 lei, față de luna martie a anului trecut, a anunțat miercuri Institutul Național de Statistică (INS).
În februarie, câștigul salarial mediu net a crescut cu 11,2%, la 2.487 lei, față de luna februarie a anului trecut, scrie News.ro.
În martie, indicele câștigului salarial real (câștigul salarial în raport cu evoluția prețurilor de consum - n.r.) față de aceeași lună a anului precedent a fost de 110,1%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Indicele câștigului salarial real a fost de 108,4% pentru luna martie 2018 față de luna precedentă.
Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 195,7%, cu 15,1 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna februarie 2018.
În martie, față de februarie, în majoritatea sectoarelor economice, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură și ajutoare bănești, plății sumelor din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou).
De asemenea, câștigurile salariale medii nete din luna martie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte), potrivit INS.
Cele mai mari creșteri ale câștigului salarial mediu net au fost de 32,1% în fabricarea produselor din tutun și între 16% și 26,5% în activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), tranzacții imobiliare, extracția petrolului brut și a gazelor naturale, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea băuturilor.
Scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în agricultură, vânătoare și servicii anexe (-3,3%), activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrǎri audio și activități de editare muzicalǎ (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe) (-2,8%), respectiv telecomunicații (-1,8%).
”În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, în sănătate și asistență socială (+22,3%), respectiv în învățământ (+18,4%). De asemenea, o ușoară creștere a câștigului salarial mediu net s-a înregistrat și în administrația publică (+1,3%)”, se arată în comunicat.