DOCUMENT Guvernul îi răspunde lui Iohannis: Veniturile bugetului general consolidat la patru luni sunt mai mari

DOCUMENT Guvernul îi răspunde lui Iohannis: Veniturile bugetului general consolidat la patru luni sunt mai mari
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 mai 2018

Veniturile bugetului general consolidat la patru luni, ianuarie-aprilie 2018, se situează la un nivel de 89,6 miliarde de lei, în creștere cu 11,8% față de aceeași perioadă a anului 2017, a declarat marți vicepremierul Viorel Ștefan.

"În calitate de vicepremier al Guvernului României, coordonator al activităților economico-financiare, vă prezint informațiile privind execuția bugetară pe care Guvernul le are disponibile la această oră și ele vizează rezultatele la patru luni, deci trimestrul I plus luna aprilie. Fac precizarea că aceste cifre sunt asumate de Guvern, asupra lor nu există nicio îndoială asupra exactității acestor cifre. Atunci Ministerul de Finanțe va obține informațiile complete pentru a raporta execuția pe luna aprilie, respectiv pe 25 mai, vom veni în completarea cifrelor pe care vi le prezint în această seară. La patru luni, ianuarie-aprilie 2018, veniturile bugetului general consolidat se situează la nivel de 89,6 miliarde de lei. În comparație cu aceeași perioadă a anului 2017, creșterea înregistrată este de 11,8 %", a declarat Viorel Ștefan, citat de Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

Vicepremierul a precizat că suma de 89,6 miliarde de lei "include atât suma încasată din activitatea ANAF, cât și sumele care se încasează din operațiuni care nu sunt gestionate de ANAF, cum ar fi fondurile europene, operațiuni financiare, operațiuni de capital și altele asemenea".

Documentul prezentat de vicepremier poate fi văzut integral AICI

Luni, președintele Klaus Iohannis a apreciat evoluția finanțelor publice în primul trimestru al anului ca "total nesatisfăcătoare", context în care șeful statului a reiterat aprecierea personală că Viorica Dăncilă ar trebui să demisioneze de la conducerea Guvernului.

"Per ansamblu, o evoluție total nesatisfăcătoare a finanțelor publice. Este imperioasă demisia doamnei Dăncilă, pentru a face loc unor oameni responsabili și competenți și, în acest context, este din ce în ce mai vizibil că Dragnea și ai lui nu au nicio soluție pentru o guvernare bună și eficientă", a afirmat șeful statului.

Statul a cheltuit în primele trei luni ale anului cu 4,46 miliarde lei, respectiv 0,48% din PIB (Produsul Intern Brut), mai mult decât a colectat, după ce anul trecut în aceeași perioadă înregistra un plus de  1,52 miliarde de lei, echivalentul a 0,18% din PIB. Deficitul de 4,46 miliarde lei este mai mic decât cel prognozat pentru perioada analizată, de 0,97% din PIB (8,96 miliarde lei), notează Ministerul Finanțelor. Veniturile au crescut cu peste 11%, susținute de un avans de 31% la încasările la contribuțiile de asigurări, în timp ce suma colectată din TVA a urcat cu numai 2%. La capitolul cheltuieli, mai mari cu 22%, se remarcă sumele alocate de stat pentru cheltuieli de personal, asistență socială și dobânzi.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 66,4 miliarde lei, reprezentând 7,2% din PIB, sunt cu 11,5% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.

Se înregistrează creșteri semnificative comparativ cu primul trimestru al anului precedent în cazul încasărilor din contribuțiile de asigurări (+31,1%) și din veniturile nefiscale (+17%). Începând cu luna februarie încasările din contribuțiile sociale au fost influențate pozitiv de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017.

Veniturile din TVA în primele trei luni au fost de 13,3 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 2,2% față de perioada similară a anului precedent, iar veniturile din accize au fost în sumă de 5,8 miliarde lei (0,6% din PIB) cu 2,6% mai mari comparativ cu perioada similară a anului precedent. De asemenea, încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 4,5% față de aceeași perioadă a anului 2017.

ULTIMA ORĂ Cheltuielile statului au crescut puternic, cu aproape 40% în primele două luni, de două ori mai repede decât veniturile. Pe lângă salarii, Guvernul a cheltuit mai mult și pentru investiții și subvenții CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Cheltuielile statului au crescut puternic, cu aproape 40% în primele două luni, de două ori mai repede decât veniturile. Pe lângă salarii, Guvernul a cheltuit mai mult și pentru investiții și subvenții

S-au înregistrat scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii și venit cu 14,9% pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018, precum și din impozitul pe profit cu 3,3% față de anul precedent și din taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități cu 0,8%.

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 4,3 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 70,84 miliarde lei, cu 22,1% mai mari față de primele trei luni ale anului precedent.

Cheltuielile de personal sunt cu 18,1% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în anul 2017, dar și de majorarea salariilor în sectorul bugetar ca urmare a aplicării Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut cu 12,5% față de aceeași perioadă a anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetele locale, cât și la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și la bugetele instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții bugetare.

Subvențiile acordate în primele trei luni ale anului 2018 sunt în creștere cu 25,7% față de aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea este determinată, în principal, de plățile efectuate (1,4 miliarde lei) pentru sprijinirea producătorilor agricoli și de subvențiile acordate pentru susținerea transportului feroviar public de călători și a transportului cu metroul.

Execuția bugetară în ianuarie – Veniturile au crescut cu 17%, cheltuielile au urcat cu 26% CITEȘTE ȘI Execuția bugetară în ianuarie – Veniturile au crescut cu 17%, cheltuielile au urcat cu 26%

Dobânzile se mențin ca procent în produsul intern brut la același nivel ca în aceeași perioadă a anului precedent, respectiv 0,3% din PIB.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 11,8%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungând la 1000 lei, majorarea și modificarea modalității de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și pe cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 4,9 miliarde lei, de aproape 3 ori mai mult față de aceeași perioada a anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
executia bugetara
pib
deficit
buget