Călugăreanu/Dudaș: Schimbări la rambursări de TVA - va fi extins sistemul de rambursare cu control ulterior la toate categoriile de contribuabili. În circa 90% din cazuri rambursările vor fi fără control anticipat

Călugăreanu/Dudaș: Schimbări la rambursări de TVA - va fi extins sistemul de rambursare cu control ulterior la toate categoriile de contribuabili. În circa 90% din cazuri rambursările vor fi fără control anticipat
scris 19 feb 2020

ANAF și Ministerul Finanțelor pregătesc o nouă procedură de rambursare a TVA, care ar urma să fie gata în luna martie, au anunțat reprezentanți ai celor două instituții. Sistemul de rambursare cu control ulterior va fi extins la toate categoriile de contribuabili, ca regulă generală, urmând ca inspecția ulterioară să aibă loc în funcție de rezultatul analizei de risc, a declarat președintele ANAF, Mirela Călugăreanu. Această schimbare ar trebui să crească procentajul rambursărilor fără control anticipat de la 78-79% din total în prezent la 90% sau chiar peste, în limita capacității ANAF de a folosi analiza de risc în acest proces, a explicat Doru Dudaș, șef al Direcției legislație Cod de procedură fiscală din Ministerul Finanțelor.

Ce așteptări avem de la anul fiscal 2020? CITEȘTE ȘI Ce așteptări avem de la anul fiscal 2020?
Urmărește-ne și pe Google News

"La nivelul ANAF, până la sfârșitul lunii martie se va finaliza un proiect pentru o nouă procedură de rambursare a TVA. Filosofia este următoarea, să extindem sistemul de rambursare cu control ulterior la toate categoriile de contribuabili, ca regulă generală, și, sigur, analiza de risc este cea care determină riscul fiscal ridicat, care implică inspecția fiscală", a declarat Călugăreanu la conferința anuală de taxe a firmei de consultanță PwC.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
INTERVIU Eugen Voicu, acționar majoritar Certinvest, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Eugen Voicu, acționar majoritar Certinvest, despre premium în business

ANAF a lucrat în 2019 la acest proiect și continuă, încă, să lucreze și anul acesta.

Suzuki își extinde gama de modele hibrid si devine primul producator care comercializeaza doar modele hibrid 12V si 48V. Time to Hybrid! CITEȘTE ȘI Suzuki își extinde gama de modele hibrid si devine primul producator care comercializeaza doar modele hibrid 12V si 48V. Time to Hybrid!

"Rambursarea TVA va urma o cu totul altă procedură. Noi vom fi gata în luna martie să ne punem la masă cu dumneavoastră să vedem dacă aceasta este formula cea mai coerentă și care ne va scapa și pe noi și pe dumneavostră de acele controale extinse în timp și care nu ne aduc mai nimic", a spus președintele ANAF.

DOCUMENT Finanțele desființează 2.000 de posturi de execuție neocupate din ANAF și alte 150 de posturi de conducere. Vor fi înființate și două direcții CITEȘTE ȘI DOCUMENT Finanțele desființează 2.000 de posturi de execuție neocupate din ANAF și alte 150 de posturi de conducere. Vor fi înființate și două direcții

Foarte multe dintre controalele de anul trecut au vizat rambursarea de TVA, ceea ce consumă o mare parte din resursele ANAF.

Printre obiectivele asumate anul trecut de conducerea ANAF se numără și "Elaborarea unei noi proceduri pentru soluționarea deconturilor cu sume negative de TVA, cu opțiune de rambursare (DNOR), care să asigure reducerea semnificativă a DNOR-urilor ce se soluționează cu control anticipat."

În prezent, la rambursările de TVA cu valori sub 45.000 de lei, decizia de rambursare este emisă automat, iar controlul are loc sau nu după rambursare. Rambursările cu valori de peste 45.000 de lei au loc doar cu control înainte de rambursare.

"Pe procedura de rambursare știm cu toții că din 2004 s-a plecat de la zero rambursări de TVA fără control fiscal anticipat și s-a ajuns în momentul de față la 78-79% rambursări de TVA fără control fiscal anticipat. Iată că și aceste 22% din rambursări care se fac cu control anticipat consumă totuși un timp foarte mare pentru ANAF și întârzie rambursările și deranjează contribuabilul când banii cuveniți îi vin mult mai târziu", a spus Doru Dudaș, prezent la același eveniment.

DOCUMENT ANAF lansează GHIDUL privind întocmirea și utilizarea principalelor documente financiar-contabile CITEȘTE ȘI DOCUMENT ANAF lansează GHIDUL privind întocmirea și utilizarea principalelor documente financiar-contabile

Potrivit acestuia, capacitatea de analiză de risc a ANAF nu ar permite depășirea unui procentaj de 90% în ce privește rambursările fără control anticipat.

"Doamna Călugăreanu vorbea despre o recalibrare a analizei de risc, pentru că tot analiza de risc ne-a permis din 2004 până în 2020 să ajungem la 78-79% rambursări fără control anticipat, astfel încât să ajungem undeva la 90%, poate mai bine de 90%. Nu știu și nu cred că administrația fiscală este pregătită acum să aibă o asemenea acuratețe, o asemenea calitate a analizei fiscale, încât să treacă de 90%. Adică, vrem să mai câștigăm vreo zece procente rambursări fără control fiscal anticipat", a explicat Dudaș.

Analiza de risc a fost introdusă în procedura de rambursare a TVA în 2002-2003.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
rambursari tva
analiza de risc