Câciu anunță deficit bugetar în scădere. Nu în ce privește scăderi de taxe

Câciu anunță deficit bugetar în scădere. Nu în ce privește scăderi de taxe

Inquam Photos / Octav Ganea

scris 23 mar 2022

Deficitul bugetar pentru ianuarie-februarie s-a redus cu 0,4 puncte procentuale față de anul trecut, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Având în vedere că, în primele două luni de anul trecut, deficitul s-a situat la 1,14%, 12,76 miliarde lei, din afirmația ministrului rezultă că deficitul din primele două luni ale acestui an ar fi de circa 0,74%, adică circa 9,7 miliarde de lei. Ministrul a exclus posibilitatea unor reduceri de taxe fără o îmbunătățire semnificativă a colectării, având în vedere că România este în procedură de deficit excesiv declanșată de Comisia Europeană și are de respectat ținte în ceea ce privește consolidarea finanțelor statului.

Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani
Urmărește-ne și pe Google News

"Execuția bugetară la două luni va fi publicată la termenul de 25 și o să vedeți și acolo că România își menține angajamentul de ajustare și de consolidare fiscală. O să constați reducerea deficitului și față de ce s-a programat pe acest an, dar și față de anul trecut, o reducere față de anul trecut cu 0,4 puncte procentuale. Nu o să vă spun exact valorile nominale", a spus Câciu.

Execuția este așteptată pe 25 martie.

Soluțiile GRENKE vă oferă libertatea de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta și implementa ideile creative. Interviu cu Liviu Bănulescu, Managing Director GRENKE România CITEȘTE ȘI Soluțiile GRENKE vă oferă libertatea de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta și implementa ideile creative. Interviu cu Liviu Bănulescu, Managing Director GRENKE România

În ianuarie-februarie anul trecut, deficitul a fost de 1,14% din PIB, 12,76 miliarde lei. Un procentaj de 0,74% aplicat la PIB utilizat de Ministerul Finanțelor pentru 2022, de 1.314,5 miliarde lei, ar însemna aproximativ 9,7 miliarde lei. Sumele și procentajele pot prezenta mici diferențe față de ce se va publica pe 25, în măsura în care scădere de 0,4 puncte procentuale anunțată de ministru nu este una exactă, ci implică și o rotunjire.

Pentru anul 2022, deficitului bugetar este estimat la 5,84% din PIB (aproximativ 77 miliarde lei). Execuția bugetului general consolidat pe anul 2021 s-a încheiat cu un deficit de 80 de miliarde de lei (6,72% din PIB) în scădere față de deficitul de 101,8 miliarde lei (9,61% din PIB) înregistrat în anul 2020.

Adrian Cucu va fi numit președinte al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălarii Banilor. A mai condus instituția în mandatele lui Adrian Năstase și Victor Ponta CITEȘTE ȘI Adrian Cucu va fi numit președinte al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălarii Banilor. A mai condus instituția în mandatele lui Adrian Năstase și Victor Ponta

Referitor la taxe, ministrul a afirmat că România are asumate angajamente privind stabilitatea finanțelor publice, iar Comisia Europeană nu recomandă afectarea veniturilor permanente sau majorarea cheltuielilor permanente ale statului.

România este singurul stat UE aflat în procedură de deficit excesiv și are de respectat un calendar de reducere a deficitului bugetar.

"Există și vor exista măsuri care să crească și veniturile salariaților, dar nu scăderi de taxe. Comisia recomandă flexibilizarea fondurilor existente, realizarea de măsuri one off pentru sprijinul măsurilor și a companiilor, acest cadru temporar care a apărut astăzi, și nu recomandă afectarea veniturilor permanente sau a cheltuielilor permanente ale statului. Discutăm despre aceste lucruri în măsura în care România va crea un spațiu fiscal suplimentar.

La acest moment, România, fiind într-un angajament de consolidare fiscală, își păstrează angajamentele luate cu privire la reducerea deficitului, iar dacă va crește colectarea, va exista un spațiu fiscal suplimentar și putem să spunem și despre o reducere, dacă este cazul, undeva, de taxe. Pot exista, în schimb, ajutoare temporare sau reduceri temporare, dar să vedem analiza", spune ministrul.

În ultima perioadă au fost vehiculate mai multe variante de reducere a taxelor, in partea tuturror partidelor politice, ca variantă de susținere a populației și mediului de afaceri în contextul inflației ridicate.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
adrian caciu
taxe
buget
deficit bugetar