Bugetul a trecut pe un deficit de 5,2 miliarde de lei în primele două luni. Cheltuielile cu salariile sunt în creștere cu 25%, investițiile sunt mai mici cu peste 50%

Bugetul a trecut pe un deficit de 5,2 miliarde de lei în primele două luni. Cheltuielile cu salariile sunt în creștere cu 25%, investițiile sunt mai mici cu peste 50%
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 1 apr 2019

Guvernul a înregistrat în primele două luni un deficit al bugetului general consolidat de 5,2 miliarde de lei, respectiv 0,51% din PIB, față de 5,5 miliarde lei, respectiv 0,58% din PIB înregistrat în aceeași perioadă a anului 2018. Deficitul ridicat din ianuarie-februarie anul trecut a fost, însă, determinat de plăți în contul unor achiziții de armament. Cheltuielile pentru investiții ale Guvernului au fost în ianuarie-februarie 2018 de 3,7 miliarde de lei, sumă în care intră și plățile pentru achiziții militare, în timp ce în primele două luni ale acestui an s-au situat la 1,6 miliarde de lei, o scădere de peste 50%. Costurile cu salariile rămân ridicate, cu un plus de 25% față de primele două luni ale anului trecut, dar un factor pozitiv este că veniturile înregistrează o creștere de 10,4%, mai accelerată față de avansul de 8,6% al cheltuielilor.

În luna ianuarie a anului 2019 execuția bugetară s-a încheiat cu un excedent de 0,7 miliarde de lei, respectiv  0,07% din PIB. Cheltuielile tot au crescut mai mult decât veniturile: avans de 22,7%, față de doar 15,1% la venituri.

Urmărește-ne și pe Google News

Veniturile au crescut cu 10,4%

Veniturile din primele două luni ale anului sunt de 46,7 miliarde lei, reprezentând 4,6% din PIB, comparativ cu 4,5% din PIB în anul 2018. Procentual, veniturile au fost cu 10,4% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent, potriivt unui comunicat al Ministerului Finanțelor.

Creșteri față de primele două luni ale anului precedent au înregistrat încasările din accize (+22,2%), contribuții de asigurări (+27%) și TVA (+14,1).

Încasările din contribuțiile de asigurări au fost influențate de creșterea efectivului de salariați din economie, a câștigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar și de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA au crescut cu 14,1% față de realizările aceleiași perioade a anului 2018, ajungând la o valoare de 10,8 miliarde lei.

De asemenea, încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 11,3%.

Split TVA urmează să devină opțional în totalitate. CE analizează propunerile părții române. Din aproape 19.000 de firme aflate în acest mecanism, doar 300 au intrat opțional CITEȘTE ȘI Split TVA urmează să devină opțional în totalitate. CE analizează propunerile părții române. Din aproape 19.000 de firme aflate în acest mecanism, doar 300 au intrat opțional

Încasăriledin impozitul pe salarii și venit a scăzut cu 25,2% pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018.

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 2,4 miliarde lei.

Cheltuielile au urcat cu 8,6%

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în primele două luni 51,9 miliarde lei, cu 8,6% mai mari față acceași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile de personal au crescut cu 25,2% față de cele realizate în primele două luni ale anului 2018, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

OMV Petrom a plătit statului 1,68 miliarde lei anul trecut. Are însă de recuperat o sumă mai mare CITEȘTE ȘI OMV Petrom a plătit statului 1,68 miliarde lei anul trecut. Are însă de recuperat o sumă mai mare

Cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut cu 21,5% față de primele două luni ale anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, dar și la bugetul de stat.

De asemenea, cheltuielile cu dobânzile au crescut cu 15,7%.

Și cheltuielile cu asistența socială au urcat față de aceeași perioadă a anului precedent, cu 18%, fiind influențate, în principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând de la 1.000 lei la 1.100 lei, de creșterea nivelului indemnizației sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei.

Guvernul a adoptat modificarea OUG 114. Taxa pe activele băncilor se reduce, apare o nouă referință pentru creditele noi în lei CITEȘTE ȘI Guvernul a adoptat modificarea OUG 114. Taxa pe activele băncilor se reduce, apare o nouă referință pentru creditele noi în lei

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și pe cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 1,6 miliarde lei. În comparație în primele două luni ale anului trecut, cheltuielile pentru investiții au fost de 3,7 miliarde lei, de patru ori mai mult față de aceeași perioada a anului 2017, creșterile provenind în special din domeniul apărării, precum și de la bugetele locale.

viewscnt
Afla mai multe despre
executia bugetara
buget
deficit
deficit bugetar
ministerul finantelor