Criza de personal din turism se adâncește de la an la an, dar ar putea fi stopată dacă ministerul Finanțelor ar accepta legalizarea tipsului, așa cum au propus hotelierii, a declarat miercuri la o întălnire cu oficiali din ministerele Turismului și Educației Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR). El a spus că legalizarea bacșișului ar duce la o creștere a veniturilor angajaților din restaurante cu aproximativ 50%.
Călin Ile a afirmat că salariile în industria HoReCa au crescut în ultimii trei ani cu circa 35%, dar că este greu să se mărească mai mult în continuare, din cauza productivității mici a muncii în acest domeniu. El estimează, totuși, un volum similar de creștere în următorii trei ani, care nu va fi, însă, suficient pentru a putea păstra toți angajații.

Oficialul FIHR spune că legalizarea tips în Ungaria, de exemplu, a dus la o creștere a veniturilor personalului din restaurante cu circa 50%. În România, deși industria HoReCa a cerut insistent legalizarea bacșișului în ultima periodă, nu s-a întâmplat nimic în acest sens. "Lucrurile s-au blocat la ministerul de Finanțe", a recunoscut Ile.
El crede că o altă soluție pentru rezolvarea crizei ar fi să li se dea voie patronilor din turism să angajeze zilieri.