Acțiunile BRD și Banca Transilvania o iau din nou la vale pe bursă, după ce Darius Vâlcov a infirmat zvonurile privind anularea taxei pe active. „Nu cred că s-a pus niciodată problema”

Acțiunile BRD și Banca Transilvania o iau din nou la vale pe bursă, după ce Darius Vâlcov a infirmat zvonurile privind anularea taxei pe active. „Nu cred că s-a pus niciodată problema”

Sursa foto: Smshoot / dreamstime.com

scris 11 feb 2019

Cele 2 acțiuni bancare lichide de la cota BVB scad cu peste 4%, primul șoc negativ după un rally bazat pe așteptări ale investitorilor că taxa pe activele bancare nu va fi percepută. Consilierul guvernamental Darius Vâlcov a afirmat că modificări eventuale ale ordonanței de urgență din decembrie nu vor fi cu privire la instituțiile de credit. Noi declarații negative față de performanța administratorilor fondurilor de pensii.

Indicele BET de la Bursa de Valori București coboară după 2 ore și jumătate de tranzacționare cu 1,87%, o primă mișcare de amendare a parcursului robust de revenire de săptămâna trecută, când piața a câștigat 7,5%. Dacă raliul a fost alimentat de așteptări în piață că taxa pe activele financiare ale băncilor nu va fi percepută, acum reacția vine după ce consilierul guvernamental Darius Vâlcov a venit cu declarații care infirmă clar această perspectivă.

Urmărește-ne și pe Google News

Întrebat într-un intreviu pentru Antena 3 dacă Guvernul va da înapoi în ceea ce privește prevederile pentru bănci ale ordonanței de urgență promovată anul trecut, „așa-numita taxă pe lăcomie”, cel despre care se spune că este eminența cenușie din spatele programului de guvernare al PSD a răspuns fără ezitare: „Nu cred că s-a pus niciodată problema”.

Este declarația care a mișcat acțiunile bancare listate la BVB. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) coboară cu 4,17%, până la prețul de 1,8400 lei/acțiune pe tranzacții de 10,44 milioane lei, iar cele ale BRD Groupe Société Générale (BRD) se depreciază cu 4,06%, până la prețul de 11,34 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,19 milioane lei.

OMV Petrom estimează că ordonanța \ CITEȘTE ȘI OMV Petrom estimează că ordonanța "anti-lăcomie" îi va mânca circa 50 milioane euro din profit

Vâlcov a spus că modficări ale ordonanței de urgență se vor opera cel mult cu privire la producătorii de cărbune și la sistemele de încălzire centralizată, dar nu cu privire la băncile românești unde a confirmat faptul că încă nu are cont.

Așteptările investitorilor de pe bursă au crescut în urmă cu o săptămână în urma întâlnirii dintre ministrul Finanțelor Publice și guvenatorul Băncii Naționale a României Mugur Isărescu, când în piață s-a strecurat ideea că s-ar putea ajunge la o înțelegere astfel încât taxa pe activele bancare să nu fie percepută.

O declarație de joi a liderului UDMR Kelemen Hunor potrivit căreia ar fi bine ca taxa pe activele bancare să fie prorogată până în anul 2020 almentase sentimentul pozitiv conturat la BVB cu atât mai mult cu cât voturile formațiunii politice de reprezentare a minorității maghiare ar urma să cântărească mult în votul pentru buget și pentru care majoritatea parlamentară nu este sigură după plecări recente ale unor deputați și senatori din arcul guvernamental. Vâlcov risipește și aceste așteptări. Spune că discuțiile cu UDMR privind taxa pe activele bancare se vor desfășura după votul pentru proiectul de buget, deci când formațiunea condusă de Kelemen Hunor nu va mai avea pârghie puternică de negociere cu PSD.

Consilierul premierului a declarat, de asemenea, că cele mai mar presiuni pentru a nu se aplica ordonanța au venit din zona bancară și din piața de capital unde sunt interese mari. Despre fondurile de pensii de la Pilonul II Vâlcov a declarat că au avut anul trecut un randament de 2% la o inflație de 3% și că „au administrat prost și foarte prost” banii contributorilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
darius valcov
bnr
mugur isarescu
udmr