Fondurile de 11,6 miliarde de lei necesare pentru plata pensiilor în luna septembrie au fost virați astăzi din Trezorerie în conturile Casei Naționale de Pensii Publice, a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Diferența de până la 12,5 miliarde lei vă fi virată pentru celelalte drepturi de asistență socială, a spus acesta. Transferul este cel mai mare din istoria recentă a Ministeruluio Finanțelor.
"Ministerul Finanțelor a realizat cel mai mare transfer de fonduri din istoria recentă: am făcut plata pentru ca seniorii României să primească pensiile majorate. Am fost anunțat în urmă cu puțin timp de către conducerea Trezoreriei Statului, că cele 11,6 miliarde lei pentru asigurarea plății tuturor pensiilor calculate și majorate vor ajunge astăzi în conturile Casei Naționale de Pensii Publice. Diferența de până la 12,5 miliarde lei vă fi virată pentru celelalte drepturi de asistență socială. Pasul următor este ca și reprezentanții Casei Naționale de Pensii să ducă la Trezoreria Municipiului București dispozițiile de repartizare către teritoriu, iar românii să înceapă să primească banii începând cu 1 septembrie. Le urez mult spor celor implicați de la Casa Națională de Pensii, precum și reprezentanților Poștei, astfel încât cei 3,8 milioane de pensionari care au așteptat atâția ani corectarea inechităților să primească drepturile cuvenite", a scris Boloș într-un mesaj pe Facebook.
Plata pensiilor majorate presupune pentru buget un efort de suplimentar de aproximativ 10 miliarde lei până la finalul anului. De la o medie lunară de circa 10,5 miliarde lei, Ministerul Finanțelor trebuie să asigure către Casa Națională de Pensii Publice aproximativ 13 miliarde lei lunar.
Guvernul a recalculat 4.609.830 de pensii, iar de la 1 septembrie, pensiile se vor majora pentru 82,56% dintre pensionarii din sistemul public, adică pentru 3,8 milioane de pensionari, în timp ce pentru 17,44%, respectiv 803.433 de pensionari, nu se vor majora.