Operatorii de telecomunicații vor plăti amenzi mai mari pentru clauze abuzive în urma modificării legislației, modificare pregătită spre a fi avansată de senatorul ALDE Daniel Zamfir, care precizează că au fost deja redactate modificări legislative în acest sens, în condițiile în care există un "dezechilibru real" între operatorii de telefonie mobilă și consumatori, iar recent toate companiile au majorat prețul abonamentului.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
"Trebuie intervenit legislativ, pentru că există un dezechilibru real între furnizorii de telefonie mobilă și consumatori. A venit o propunere din partea ANPC și una din partea unei asociații de protecția consumatorilor reprezentată de avocatul Gheorghe Piperea. Eu cred că discuția și-a atins scopul. Suspiciunile pe care le-am avut inițial au fost cele legate de faptul că anumite companii de telefonie mobilă își majorează costurile serviciilor ca urmare a inițiativei Guvernului prin OUG 19/2019. Cred că consumatorul român, în momentul de față, este pus în situația de a fi captiv unui contract. Ca atare, modificările legislative pe care ni le propunem sunt în măsură să reechilibreze prestațiile companiilor de telefonie mobilă", a declarat senatorul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El a adăugat că vor fi două inițiative legislative, una din partea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC).
"Două au fost propunerile venite. Prima a venit de la ANPC și se referă la creșterea cuantumului amenzilor aplicate companiilor care utilizează clauze abuzive. A doua este efectul erga omnes pentru contracte, respectiv atunci cănd instanța constată că un contract are clauze abuzive, efectul acelei constatări să fie valabil pentru toate contractele în vigoare la momentul respectiv. Practic, acea clauză trebuie scoasă din toate contractele", a spus parlamentarul.
El a mai spus că, în situația în care un consumator câștigă în instanță un proces în care se stabilește fie rambursarea unor sume, fie eliminarea clauzei abuzive în sensul că nu se va mai plăti în viitor în același cuantum, acea prevedere obținută în instanță să se aplice tuturor contractelor pe care respectivii operatori le au cu clienții.
"Atunci când s-a constatat o clauză abuzivă de către o instanță în legătură cu un contract al unui operator de telefonie, absolut toate contractele să fie supuse aceleiași prevederi", a afirmat senatorul.
CITEȘTE ȘI Vodafone nu renunță și merge mai departe în litigiul cu clientul căruia trebuie să-i plătească daune morale de 10.000 lei pentru conduită contractuală abuzivăÎn legătură cu posibilitatea operatorilor de telecomunicații de a modifica unilateral contractele în privința majorării tarifelor, seful ANPC a afirmat că operatorii patru mari motive, respectiv tendința pieței, dezvoltări tehnologice, schimbări ale parteneriatelor cu terții și situații cu potențial de risc financiar.
"Dar cea mai interesantă este orice alte situații similare care conduc la un dezechilibru economic între părți. Mi se pare că analiza acestor patru forme prin care dânșii pot să justifice modificarea de preț este destul de ambiguă. Ca instituție ar trebui să am niște specialiști foarte bine scoliți în toate aceste domenii în așa fel încât, dacă îmi susține că există un potențial de risc financiar, să găsesc soluția prin care să-i dovedesc că nu există acest potențial de risc", a spus Pîrvu.
CITEȘTE ȘI Instanță: Vodafone România trebuie să elimine din contracte mai multe clauze abuzive privind durata minimă a contractelor. Vodafone trebuie să modifice contracteEl a propus, ca soluție optimă în vederea eliminării ambiguității, un singur indicator, foarte ușor cuantificabil, astfel încât și consumatorul să știe că, atunci când acesta este depășit, operatorul poate să-și modifice unilateral contractul.
"Și pentru noi ar fi foarte ușor de verificat acest lucru", a mai spus Pîrvu.
El a afirmat că ANPC are în derulare un control la o companie de telefonie mobilă în urma reclamțiilor privind modul unilateral prin care un operator de telefonie mobilă va modifica prețul din contract.