Apple și Nike, clienți ai paradisurilor fiscale dezvăluite în "Paradise Papers"

Apple și Nike, clienți ai paradisurilor fiscale dezvăluite în "Paradise Papers"
scris 7 nov 2017

Giganții americani Apple și Nike, dar și campionul lumii la Formula 1 Lewis Hamilton au fost clienți ai paradisurilor fiscale, dezvăluie "Paradise Papers", potrivit ediției de marți a cotidianului german Süddeutsche Zeitung, scrie AFP.

Filialale Apple în Irlanda au folosit un vid în dreptul fiscal irlandez care le-a permis, o perioadă, să nu plătească vreun impozit în lume, scrie ziarul german, care a obținut 13,5 milioane de documente financiare provenind de la Appleby, un cabinet internațional de avocatură cu sediul în Bermude, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Aceste lacune au fost acoperite însă, în 2015, sub presiuni internaționale, potrivit aceleiași surse.

Appleby a continuat după aceea să se ocupe de două filiale Apple, cu sediul la Jersey, unde nivelul de impozitare al întreprinderilor este nul.

Legea cu scutiri de taxe și TVA pentru cazinouri, hoteluri, restaurante, cluburi sau magazine a trecut de Senat. Suspiciuni de legături cu Belina CITEȘTE ȘI Legea cu scutiri de taxe și TVA pentru cazinouri, hoteluri, restaurante, cluburi sau magazine a trecut de Senat. Suspiciuni de legături cu Belina

”Apple a putut astfel să-și diminueze nivelul de impozitare a profiturilor între 3 și 7%”, scrie ziarul.

Firma americană afirmă că a respectat toate legile.

”Suntem cel mai mare contribuabil din lume”, a declarat un purtător de cuvânt Apple pentru Süddeutsche Zeitung.

Producătorul de articole sportive Nike a înființat, la rândul său, societăți offshore în Bermude, iar acestor societăți le vărsau filialele Nike sute de milioane de euro din utilizarea drepturilor mărcii.

Odată cu sumele importante plătite pentru licențe, profiturile la nivel mondial ale grupului au fost diminuate și totodată suma plătită ca impozit de către Nike.

Grupul a efectuat apoi aceeași operațiune în Olanda, în 2014, și a putut să-și diminueze nivelul de impozitare de la 35% în 2002 la aproximativ 13%.

”Nike a putut astfel să strângă profituri de peste 12 miliarde de dolari, în paradisuri fiscale, care abia au fost supuse impozitării”, scrie Süddeutsche Zeitung.

Pilotul de Formula 1 Lewis Hamilton a folosit o societate-paravan, pe Insula Man, pentru a economisi TVA, la achiziționarea unui nou avion privat, în valoare de patru milioane de euro.

Ancheta Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), pe baza documentelor furnizate de Süddeutsche Zeitung, detaliază dispozitivele și circuitele planetare de ”optimizare fiscală” care le permite unor privați foarte bogați și unor companii să nu plătească impozite.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
nike