APAPR: Sistemul public de pensii nu mai poate să asigure de unul singur pensii adecvate generațiilor viitoare de români

APAPR: Sistemul public de pensii nu mai poate să asigure de unul singur pensii adecvate generațiilor viitoare de români
scris 5 apr 2018

România va înregistra a șaptea cea mai drastică reducere a populației în perioada 2017-2050 la nivel mondial, de la 19,7 milioane locuitori în 2017 la 16,4 milioane în 2050. Ca urmare, în România, ca în multe state ale lumii, sistemul public de pensii nu mai poate să asigure de unul singur pensii adecvate generațiilor viitoare de români, transmite Asociația profesională a pensiilor private (APAPR), în contextul declarațiilor publice din ultimele zile referitoare la opționalitatea Pilonului II.

“Sistemele de pensii publice se află sub o presiune uriașă peste tot în lume din cauza îmbătrânirii populației și reducerii numărului de tineri care să susțină pensiile celor în vârstă. În ultimele două decenii, 76 de țări au crescut contribuția la sistemul public de pensii (Franța, Norvegia, Portugalia, Rusia, etc.), 55 de țări au crescut pragul vârstei de pensionare (Germania, Italia, Olanda, Marea Britanie etc.), iar 60 de state au ajustat pachetul de beneficii pentru actualii pensionari, pentru a reduce costurile fiscale (Belgia, Brazilia, Italia, Japonia, Olanda, Marea Britanie, România etc.)”, se afirmă în comunicatul APAPR.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT LIVE Avertisment al Comisiei Europene: Guvernul administrează economia mai puțin prudent, îndatorarea poate urca la 60%. Viitorii pensionari - afectați de reducerea contribuției la Pilonul II. Experți din Bruxelles vin la București CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Avertisment al Comisiei Europene: Guvernul administrează economia mai puțin prudent, îndatorarea poate urca la 60%. Viitorii pensionari - afectați de reducerea contribuției la Pilonul II. Experți din Bruxelles vin la București

Populația tinde să își subestimeze nevoile reale de economisire pentru pensie peste tot în lume, inclusiv în țările mult mai dezvoltate și educate financiar decât România.

“În aceste condiții, în țara noastră riscul subevaluarii este cu atât mai mare. Potrivit unui studiu realizat la solicitarea APAPR în toamna anului 2017, circa 75% dintre români (adulți, mediul urban, utilizatori de Internet) își doresc să obțină o pensie de peste 500 de euro la vârsta retragerii, în timp ce în prezent doar mai puțin de 2% dintre pensionari se bucură de un asemenea nivel al pensiei. Această diferență uriașă dintre așteptări și realitate nu poate fi compensată doar de sistemul public de pensii, ci este necesară consolidarea Pilonului II de pensii private obligatorii și Pilonului III de pensii private facultative, ca soluții complementare la Pilonul I de pensii de stat”, potrivit APAPR.

Mai mult, 38% dintre români nu economisesc absolut deloc pentru pensie, iar pentru încă 39% puținele economii vizează cu totul alte aspecte (acoperire credite, renovare locuință, mașină, vacanțe, etc.) și nu suplimentarea pensiei.

APAPR: Comisia Europeană avertizează că reducerea contribuției pentru Pilonul II pune probleme suplimentare sistemului CITEȘTE ȘI APAPR: Comisia Europeană avertizează că reducerea contribuției pentru Pilonul II pune probleme suplimentare sistemului

“În aceste condiții, Pilonul II obligatoriu este singura sursă suplimentară de economisire pentru un procent covârșitor al populației active din România – iar pentru românii cu venituri mici, Pilonul II este singură sursă suplimentară de economisire”, se mai afirmă în comunicat.

Din acest motiv, susține APAPR, obligativitatea contribuției la o pensie administrată privat este prezentă în foarte multe state dezvoltate din lume, diferind doar plătitorul acestei contribuții: individul, angajatorul sau statul.

Potrivit unui studiu internațional realizat de compania de consultanță Melbourne Mercer, statele lumii cu cele mai bune sisteme de pensii (Danemarca, Olanda, Australia, Finlanda, Suedia, Elveția) respectă toate aceeași rețetă: sistemul public de pensii (bazat pe redistribuție) este completat de o componentă privată, un Pilon II bazat pe acumulare  și administrat privat și, cel mai important, cu contribuție obligatorie sau cvasi-obligatorie.

Bani mai puțini în contul privat de pensii, în pofida asigurărilor oficiale. Statul dă vina pe angajatori deși aceștia au majorat salariul brut CITEȘTE ȘI Bani mai puțini în contul privat de pensii, în pofida asigurărilor oficiale. Statul dă vina pe angajatori deși aceștia au majorat salariul brut

“Pilonul II de pensii private din România este unul solid, transparent, eficient reglementat, profitabil pentru participanți și doar menținerea sa în forma actuală este de natură să aibă în viitor efecte pozitive pentru cele 7 milioane de români care contribuie la aceste fonduri de pensii. Siguranța financiară a românilor va depinde de diversificarea surselor lor de venit la pensionare, prin participarea atât la sistemul public, cât și la cel privat de pensii. În plus, fondurile de pensii de Pilon II sunt deja investitori importanți în economia romanească, unde își investesc peste 92% din active, sprijinind creșterea economică și crearea de locuri de muncă în România”, a afirmat vicepreședintele APAPR, Andreea Pipernea.

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) este o organizație profesională, neguvernamentală, apolitică, independentă, cu caracter nelucrativ, creată în scopul protejarii intereselor, promovării, afirmării, dezvoltării colaborării și cooperării în domeniul fondurilor de pensii private în România.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
pensii
pilonul
contributie
apapr
populatie
demografie
imbatranire