Direcția Antifraudă a ANAF, cea care desfășoară acțiunile de control inopinat, are în prezent în jur de 1.300 de angajați, cu 35% sub nivelul optim de posturi prevăzute, care se ridică la circa 2.000, potrivit informațiilor Profit.ro. Pe finalul anului trecut, deficitul de personal era în jurul a 20%. Mulți angajați nemulțumiți de eliminarea unui spor anul trecut se mută pe salarii similare tot în ANAF, dar pe posturi cu rate de stres și pericol mai reduse, sau se orientează către mediul privat.
De ce este important: Antifrauda este una dintre cele mai active și mai vizibile direcții ale ANAF. Constant, inspectorii Antifraudă au acțiuni de control, cum ar fi cele vizând casele de marcat și obligația comercianților de a da bon fiscal, dar și acțiuni ample, în colaborare cu autorități ale statului, cum este cea recentă în care a fost vizat comerțul cu mașini second hand.
Contează și că: O lipsă atât de mare de personal și pierderea unor inspectori cu experiență poate însemna că zone importante de evaziune fiscală rămân necontrolate, iar asta într-o perioadă în care bugetul statului are mare nevoie de bani. În plus, evaziunea fiscală, pe lângă faptul că lipsește statul de resurse financiare, poate duce la falimentul și ieșirea de pe piață a unor firme corecte fiscal, dar care nu pot concura cu agenții economici care nu-și achită obligațiile fiscale.
Inspectorii de la Antifraudă sunt nemulțumiți de pierderea, anul trecut, a sporului de "risc si suprasolicitare neuropsihică", diminuat la numai 5% din salariul de bază, față de 25% în anii anteriori.
De altfel, ANAF funcționează în general cu un deficit de personal de circa 10%, în prezent numărul angajaților fiind de circa 24.000 dintr-un total de posturi aprobate de 27.000.
În plus, într-un raport din vară al FMI se menționează că Finanțele au cerut asistență tehnică de la Fond pentru reformarea administrației fiscale cu scopul îmbunătățirii colectării veniturilor.