Angajatorii ar putea fi obligați să elibereze unui angajat în termen de doar câteva zile nota de lichidare la încetarea contractului de muncă, în caz contrar fiind pasibili la plata unei amenzi de până la 3.000 lei.
Prevederile sunt incluse într-un proiect legislativ pentru modificarea Codului Muncii, inițiat de parlamentarii PMP.
Aceștia arată că, în prezent, în situația încetării contractului individual de muncă, nu există o bază legală pentru eliberarea de către angajator a notei de lichidare către angajat. De asemenea, în situația angajaților care au mai avut un loc de muncă, nu există o bază legală nici pentru depunerea de către angajat la noul angajator a notei de lichidare de la vechiul angajator.
”Cu toate acestea, constatăm că, în practică, se utilizează acest document în ambele situații, dar cu caracter ocazional, de la caz la caz, ceea ce lasă loc deciziilor arbitrare în domeniul raporturilor de muncă. Astfel, există situații în care unii angajatori nu eliberează note de lichidare, în timp ce alți angajatori nu încheie contracte individuale de muncă în lipsa notelor de lichidare de la vechii angajatori, ceea ce reprezintă în plus un impediment real în calea ocupării forței de muncă”, susțin autorii proiectului.
CITEȘTE ȘI Asalt al opoziției și societății civile împotriva acțiunilor la purtător: Firmele cu astfel de acțiuni, pregătite să fie excluse din licitații publice sau scoase în afara legiiPrin urmare, aceștia introduc noi articole în Codul Muncii, care să reglementeze cele două situații.
”În termen de 3 zile calendaristice de la data încetării contractului individual de muncă, angajatorul este obligat să elibereze angajatului spre luare la cunoștință nota de lichidare”, este un prim articol propus.
”În situația persoanelor care au mai fost încadrate în muncă, în termen de 30 zile calendaristice de la încheierea contractului individual de muncă, angajatul este obligat să depună la angajator nota de lichidare eliberată de angajatorul de la locul de muncă anterior”, stabilește un alt articol.
Totodată, potrivit unei alte prevederi, angajatorul va fi obligat să menționeze în nota de lichidare ”numele și adresa creditorului, natura debitului, suma datorată la data emiterii notei de lichidare, natura, numărul, data și emitentul titlului executor, precum și informații despre durata concediilor de odihnă, medicale, fără plată și calificativele profesionale”.
CITEȘTE ȘI Noua impozitare a contractelor part-time, desființată în comisie de senatori”Ținând seama că angajarea răspunderii patrimoniale se poate face într-un termen de 3 ani de la data nașterii dreptului la acțiune, pentru a preveni eventualele litigii dintre angajați și angajatori în această perioadă și, implicit, pentru a degreva instanțele de judecată, se impune reglementarea în regim obligatoriu a acestui document cu caracter probatoriu”, mai arată inițiatorii proiectului.
Proiectul prevede, de asemenea, sancționarea cu amendă cuprinsă între 1.500-3.000 lei a angajatorilor care nu respectă noile prevederi privind eliberarea notei de lichidare.