Introducerea cotei unice de impozitare în 2005 în România, la modul cum a fost aplicată, nu a fost deloc eficientă, a declarat la un seminar financiar, la Sinaia, Andrei Rădulescu, economistul-șef al Băncii Transilvania (BT), a treia bancă din sistemul bancar românesc.
"Până în 2015, ponderea veniturilor bugetare în PIB (Produsul Intern Brut) a rămas aproape la fel ca înainte de cota unică. Între timp datoria publică este de trei ori mai mare ca procent în PIB, iar datoria privată este mai mare", a afirmat Andrei Rădulescu.
Potrivit economistului-șef al BT, introducerea cotei unice a determinat modificarea așteptărilor la nivel de consum și la nivel de investiții.
"Foarte multe firme străine au privit România ca pe o oază necucerită, în care fiscalitatea era foarte lejeră. Au venit în România, au investit, multe sunt proiecte megalomane, care și astăzi sunt neperformante, au generat salarii mai mari pe piața muncii care s-au dus ulterior în șomaj, când a venit criza, au generat datorie, marea majoritate a populației și-a luat credit. S-au creat dezechilibre la care a contribuit modul în care au fost implementate măsurile fiscal-bugetare", a apreciat reprezentantul BT.
CITEȘTE ȘI Rata creditelor neperformante s-a ridicat anul trecut la 13,61%Pe de altă parte, Andrei Rădulescu a atras atenția asupra divergenței dintre economia României și zona euro în ceea ce privește dinamica ponderii în PIB a salariilor brute. Ponderea salariilor brute în PIB, în România, a scăzut cu aproape 10 puncte procentuale, după ce a început criza economică, a spus reprezentantul BT, care a adăugat că în România piața muncii este foarte flexibilă la salarii, dar rigidă la crearea și distrugerea locurilor de muncă.
Sursa: Agerpres