Zona de Sud și Sud-Vest a țării are cea mai ridicată frecvență a insolvențelor induse și premeditate de către acționarii firmelor, având și cea mai ridicată pondere a companiilor pentru care procedura de insolvență este deschisă la cererea debitorului, remarcă analistul economic Iancu Guda, președinte al Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România, pe baza situațiilor financiare depuse de companiile care au intrat în insolvență în ultimii 10 ani.
Conform acestei analize, companiile insolvente în ultimii zece ani cu sediul social în zona de Nord-Est și Sud-Est sunt singurele care înregistrau o creștere medie a veniturilor înainte de încetarea activității (+8% pentru zona de Nord-Est, respectiv +11% pentru zona de Sud-Est). În același timp, aceste companii înregistrau cele mai mari pierderi (peste -10%).
Companiile insolvente cu sediul social în zona de Centru, Nord-Vest și Vest se evidențiază prin nivelul ridicat al investițiilor și profiturile pozitive. În pofida acestui fapt, scăderea marginală a cifrei de afaceri, cuplată cu nivelul scăzut al profiturilor (randamentul mediu al activelor fluctuând între 2%-4%, sub costul mediu ponderat al capitalurilor), au făcut ca aceste companii să înregistreze probleme de lichiditate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De departe, companiile insolvente cu sediul social în zona de Sud și Sud-Vest se remarcă prin ponderea foarte ridicată a altor cheltuieli de exploatare (categoria de cheltuieli cu cel mai scăzut nivel al transparenței, în care sunt incluse și cheltuielile privind activele cedate și donații), cel mai ridicat procent al companiilor insolvente deținute de acționari care erau implicați simultan și în alte companii, precum și cel mai rapid ritm de scădere al veniturilor (probabil, o parte din această scădere fiind explicată și prin transferul activității către alte companii din grup). De asemenea, în aceste zone este întâlnită cea mai ridicată pondere a companiilor pentru care procedura de insolvență este deschisă la cererea debitorului.
Toate aceste cifre indică faptul că în zona de Sud și Sud-Vest este cea mai ridicată frecvență a insolvențelor induse și premeditate de către acționarii acestor companii, este concluzia analistului.
"În ultimii zece ani am participat la peste o mie de întâlniri de afaceri cu antreprenori și manageri reprezentând companii din majoritatea sectoarelor de activitate, provenind din toate zonele țării. Ca urmare a acestor experiențe, am observat că percepția majorității antreprenorilor români cu privire la realitatea din jur este afectată de erori cognivite și limitări emoționale. Pun prea mult suflet acolo unde ar trebui să fie rațiune și prea multă rațiune acolo unde ar trebui să fie suflet. Analizând situațiile financiare ale tuturor companiilor insolvente în ultimii zece ani, cred că firmele din Est și Nord-Est au greșit cu sufletul (acestea înregistrând creșteri semnificative ale veniturilor, cuplate cu pierderi majore, ceea ce implică vanitate cuplată cu iluzia controlului și frică de regret), companiile din Centru-Vest și Nord au greșit cu mintea (investiții majore gestionate ineficient din perspectiva calibrarii dimensiunii, finanțării și managementului operațional), în timp ce firmele din Sud, Sud-Est și Sud-Vest sunt campioanele la „rea-intenție”. Cel puțîn două treimi dintre insolvențele din urmă (zona de S, S-E și S-V) sunt dubioase: actionarii înregistrează și alte companii în grup, veniturile înregistrate de firma subiect scad în timp ce restul firmelor din grup înregistrează creșteri (indicând un posibil transfer al contractelor comerciale), insolvențăaeste deschisă la cererea debitorului și costurile din categoria „Alte cheltuieli de exploatare” cresc semnificativ (reflectând o transparență foarte redusă a unor posibile tranzacții intră-grup)", concluzionează analistul.