Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la începutul acestui an, în principal persoanele fizice autorizate (PFA), este la cel mai mare nivel din ultimii 4 ani, cu o creștere de peste 132,99% în raport cu perioada similară din anul precedent, fiind o reacție la modificările fiscale, în special în ceea ce privește regimul fiscal pentru PFA, dar și la incertitudine, după ce autoritățile au anunțat că vor schimba substanțial legislația intrată în vigoare în ianuarie.
”Conform analizelor noastre, cele mai multe afaceri din România care și-au suspendat activitatea la începutul anului sunt din rândul PFA-urilor, suspendarea fiind o reacție a fondatorilor în raport cu modificările fiscale intervenite˝, spune Cristian Bărcan, fondator al REGnet.ro, companie specializată în înființări și modificări de SRL și PFA.
Domeniile de activitate în care au fost înregistrate cele mai mari rate de suspendare sunt: învățământ (+1141,67%), intermedieri financiare și asigurări (+900%), construcții (+217,72%) și tranzacții imobiliare (+192,31%).
"Noi am întâlnit pe PFA foarte multe suspendări. Am văzut o creștere mare și pe radieri și se leagă una cu cealaltă, pentru că fie au făcut radieri, fie au făcut suspendări. Multe au suspendat pe 3 ani. Cred că este vorba de taxe, care s-au modificat pentru PFA. Plătesc mai mult (cele cu venituri mici - n.r.) și nici nu se știe exact cum se plătește ... Cei care au radiat sau au suspendat sunt oameni care nu aveau activitate cu venituri foarte bune. În plus, noul ministru de Finanțe a spus că vrea să revizuiască întreaga legislație în ce privește PFA, deoarece lui i se pare că nu plătesc cum trebuie. Și asta sigur va afecta", a declarat pentru Profit.ro Cristian Bărcan.
Legislația intrată în vigoare de la începutul anului obliga PFA și ceilalți antreprenori care desfășoară venituri din activități independente să plătească în acest an contribuții la sănătate și pensie la salariul minim pe economie (la pensie pot opta să plătească mai mult), astfel că erau avantajate PFA cu venituri mari, dar dezavantajate cele cu venituri mici. În plus, plata în 2018 ar fi urmat să se realizeze în funcție de veniturile obținute în 2017, astfel că un contribuabil care a obținut venituri peste un anumit plafon în 2017 dar deloc sau sub plafon în 2018, ar fi fost obligat să achite contribuții.
La aceste modificări fiscale se adaugă și incertitudinea în privința aplicării, după ce autoritățile, în urma criticilor dure din partea celor afectați, au promis modificări substanțiale.
Aceeași sursă amintește că rata de supraviețuire a unei afaceri în România este de 52,7%. Cu alte cuvinte, aproximativ 1 din 2 afaceri reușesc să rămână în picioare în România, conform calculelor realizate pe baza datelor ONRC din ultimii 25 de ani.
Numărul de firme și PFA-uri înființate în domeniul comerțului cu amănuntul sau cu ridicata a scăzut considerabil în România, în 2017, ajungând la un număr de aproximativ 22.550, în comparație cu ultimii 5 ani unde media era în jur de 26.900 de firme.