Enterprise Business Systems, Pentagon Business Com, Orange Romania, ASEE Solutions, Vestra Industry și asocierile formate din Crayon Software Experts Romania (lider) și Wisevoice AI, Druid (lider) și Ernst & Young, Intrarom (lider) și Voiceweb, respectiv Winfo Solutions Romania (lider) și Multi Data Soft s-au înscris la o licitație organizată de Ministerul Finanțelor pentru produse și servicii asociate necesare dezvoltării serviciilor la distanță (electronice sau telefonice) actuale, prin noi funcționalități și/sau crearea de servicii noi – e-Services ANAF. Contractul a fost estimat 17,76 milioane de lei, fără TVA, pentru 8 luni, conform datelor Profit.ro.
"Transformarea digitală în administrația fiscală vine prin schimbarea proceselor, regândirea lor și, totodată, adaptându-le la noile tehnologii inovatoare din domeniul tehnologiei informației, permițând comunicarea cu noile generații de contribuabili care preferă și au acces la cele mai recente tehnologii pe care le oferă lumea digitală. Din punctul de vedere al administrației fiscale, un chatbot este un software conceput pentru a înțelege întrebările contribuabililor și care oferă răspunsuri automate la acestea, procesând și simulând conversația umană, cu scopul de a ajuta contribuabilii să obțină informații în vederea îndeplinirii obligațiilor fiscale sau să beneficieze de unele drepturi în materie fiscală", scrie în caietul de sarcini al licitației.
Tehnologia chatbot poate oferi un avantaj substanțial administrației fiscale, reducând încărcarea altor canale de asistență a contribuabililor și sporind încrederea acestora în utilizarea serviciilor electronice, cu scopul de a crește conformarea fiscală.
"Tendința de modernizare a serviciilor fiscale cu ajutorul aplicațiilor informatice, prin integrarea de soluții digitale bazate pe streaming video, va conduce la creșterea și implicit, la accelerarea operațiunilor de schimb de informații în relația cu contribuabilii. Interacțiunea video se utilizează în prezent în vederea înregistrării de către persoanele fizice în cadrul serviciului Spațiul Privat Virtual, disponibil pe portalul ANAF. ANAF vizează extinderea comunicării prin mijloace video și în alte zone de interacțiune cu contribuabilii, cum ar fi discuții, audieri, întâlniri ale contribuabililor cu structurile de control. ANAF urmărește migrarea pas-cu-pas a celei mai mari părți a contactelor cu contribuabilii către servicii electronice, urmând a se oferi un spectru complet de astfel de servicii, aceasta fiind o tendință la nivel global în ceea ce privește canalele de livrare a serviciilor", mai scrie în document.
Utilizarea mediului electronic reprezintă o oportunitate pentru agenție și pentru contribuabili de a aloca și gestiona în mod eficient resursele materiale, financiare și de timp.
"Prin furnizarea produselor și prestarea serviciilor asociate solicitate se urmărește:
- implementarea sistemului informatic de tip agent conversațional – chatbot și integrarea acestuia cu portalul internet al ANAF și cu serviciul Spațiul Privat Virtual, cu Contact center și alte canale disponibile;
- implementarea platformei de comunicare audio-video, în vederea îmbunătățirii interacțiunii dintre contribuabili și ANAF, platforma urmând a fi conectată cu portalul internet al ANAF și cu serviciul Spațiul Privat Virtual.
CITEȘTE ȘI Stare de urgență în Marea Neagră. Rusia n-a reușit să oprească dezastrul ecologic provocat de naufragiul petrolierelor VolgoneftObiectivul general urmărit este acela de a oferi servicii noi contribuabililor, circa 5,5 milioane de persoane fizice și societăți comerciale, care să faciliteze interacțiunea acestora cu ANAF și să eficientizeze resursele alocate de ambele părți", se arată în documentație.
Mai multe detalii despre licitație AICI.