Un număr mare de firme au primit zilele acestea de la ANAF somații de plată în care sumele datorate erau triplate. Persoanele care s-au confruntat cu astfel de situații și au contactat ANAF afirmă că cei de la Fisc cunosc situația și o consideră o "eroare de sistem". Sistemul IT al ANAF este faimos în ultima perioadă pentru consecvența cu care nu funcționează.
"Astăzi am descărcat de pe SPV o somație cu titlu executoriu atașat în care suma pretinsă este întreită, adică la un decont TVA rezultă o diferență de 1.440 (după cum arată în fișa plătitor), dar care face pui gemeni când ajunge în titlul executoriu. Partea cea mai interesantă este că eu am achitat suma exactă din decont, fiind primul de plată după mai multe luni de sume de rambursat nesolicitate totuși la rambursare", a comentat un contabil surpriza livrată de ANAF.
CITEȘTE ȘI Finanțele reduc TVA la anumite alimente, extind termenul pentru acordarea bonificației de plată anticipată a deciziilor de impunere și șterg datorii la sănătate ale persoanelor cu venituri sub salariul minim brutPotrivit celor de la ANAF, totul s-ar datora unei erori de sistem. Despre sistemul IT deficitar al ANAF, Profit.ro a mai scris. De altfel, serviciile IT ale ANAF, inclusiv siteul, funcționează atât de prost, încât a devenit, din păcate o obișnuință pentru utilizatori si, se pare, și pentru autorități. Sistemul IT al ANAF nu este administrat de agenție, ci de CNIF (Centrul Național pentru Informații Financiare), aflat în subordinea Ministerului Finanțelor.
"Am sunat la ANAF. Au spus că este eroare de sistem și că nu-și pot explica de ce sistemul a triplat declarațiile și implicit sumele de plată. Dacă am achitat în timp util, să ignorăm somațiile. Recomandarea a fost să ne uităm și în fișa de plătitor. Se pare că fișele sintetice sunt ok", a comentat o altă persoană afectată de o situație similară.
Pentru moment, triplarea sumelor din somații pare să fie un fenomen care afectează în principal cele șase sectoare din Capitală, mai ales sectorul 1.