Angajații din ANAF și Ministerul Finanțelor vor picheta, pe parcursul a două săptămâni, sediile Fiscului din țară, urmând ca pe 18 mai să organizeze acțiuni similare la sediile centrale ale ANAF și Finanțelor, în București. În aceste două săptămâni vor fi vizate sediile regionale ale ANAF și ale direcției Antifraudă. Angajații sunt nemulțumiți că nu sunt consultați în etapa de pregătire a noii legi a salarizării, dar și de alte probleme care nu au fost rezolvate de-a lungul anilor.
Precedenta grevă la ANAF, un protest spontan cu câteva mii de angajați, a fost în 2017, în contextul Legii salarizării de la momentul respectiv.
"Vom organiza pichetările în așa fel, încât să nu afectăm activitatea. Acesta este încă un pas în demersul de protest pe care l-am anunțat din martie și așteptăm ca guvernanții să ne asculte. Nu am avut până acum discuții cu șefii din ANAF și Finanțe, deși am făcut solicitări. De exemplu, pe Legea salarizării, sunt ministere care au inițiat întâlniri cu organizațiile angajaților, au convenit unele lucruri, au făcut simulări. Ne punem întrebări de ce la ANAF și Ministerul Finanțelor nu se întâmplă nimic", a declarat, acum, pentru Profit.ro, Liviu Toader, președinte SindFISC.
PNRR include un jalon cu termen în trimestrul al doilea din acest an, deci până în luna iunie, pentru adoptarea unei noi legi a salarizării unitare în sistemul public. Îndeplinirea acestui jalon va fi, probabil, întârziată.
În februarie, Ministerul Finanțelor și instituțiile subordonate aveau în total 24.709 angajați, peste 20.000 fiind doar la ANAF.
Pichetări - program
Acum, SindFisc anunță că, în perioada următoare, ca prim pas în acțiunile sindicale, va picheta sediile sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor (MF) și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) din București și din țară, după următorul program:
- Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili - joi 04.05.2023, orele 13,00
- Direcția Regională Antifraudă Fiscală Alexandria - vineri 05.05.2023, orele 14,00
- Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Ploiești - luni 08.05.2023, orele 14,00
- Direcția Regională Antifraudă Fiscală Sibiu - marți 09.05.2023, orele 17,00
- Direcția Regională Antifraudă Fiscală Deva - miercuri 10.05.2023, orele 17,00
- Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timisoara - joi 11.05.2023 orele 13,00
- Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova - luni 15.05.2023 orele 13,00
- Direcția Regională Antifraudă Fiscală Constanța - marți 16.05.2023, orele 17,00
- Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov - miercuri 17.05.2023, orele 13,00
- Ministerul Finanțelor/Agenția Națională de Administrare Fiscală - joi 18.05.2023, orele 13,00
Revendicările
- Finanțarea defectuasă a activității profesionale, sănătății și securității la locul de muncă;
- Discrepanțele salariale existente în instituții (prag de până la 25% doar la salariul de bază, la care se adaugă și sporuri specifice, în condiții similare de muncă și pregătire/specializare);
- Condițiile de lucru inadecvate, pe alocuri sub standardele de decență;
- Impunerea de obiective instituționale unui personal subdimensionat (locații deservite de doar 4-5 persoane);
- Îngrijorări cu privire la neimplicarea angajatorilor/ordonatorului principal de credite în susținerea finanțiștilor pentru o poziționare corectă în noua lege a salarizării, lipsa dialogului social cu privire la acest subiect;
- Lipsa deciziei politice de a se demara elaborarea unui Statut al finanțistului, similar cu al altor categorii de funcționari care desfășoară activități specifice, precum activitatea desfășurată de angajații sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor;
- Pregătirea profesională continuă este deficitară;
- Necorelarea fișelor de post cu realitățile activității desfășurate;
- Sisteme informatice și structuri IT greoaie, uzate moral;
- Necorelări salariale în concordanță cu actualele restricții/incompatibilități și răspunderi suplimentare pentru diferite categorii de finanțiști (cu referire la proiectul de act normativ ce privește responsabilizarea suplimentară a inspectorilor fiscali și imputarea cheltuielilor de judecată acestora în solidar cu instituția);
Sindicatul Național Finanțe Publice - SindFISC este o organizație sindicală națională care reunește funcționari publici și personal contractual din cadrul Ministerului Finanțelor și instituțiilor aflate în subordinea sau coordonarea acestuia (Aparat propriu Ministerul Finanțelor - MF, Oficiul Național pentru Jocurile de Noroc - ONJN, Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor - ONPCSB, Agenția Națională de Administrare Fiscală - ANAF, Autoritatea Vamală Română - AVR, Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili - DGAMC, Direcțiile Generale Regionale ale Finanțelor Publice - DGRFP-uri, etc.).