Direcția Executări Silite Cazuri Speciale a Fiscului a recuperat, în primele 9 luni ale acestui an, 139 milioane de lei, astfel că, dacă este menținut ritmul și în ultimele trei luni ale anului, suma adusă la bugetul statului ar putea depăși totalul de anul trecut, de 151,4 milioane de lei. Direcția, activă de anul trecut, încearcă să recupereze banii datorați statului în dosare complexe în care persoane publice și oameni de afaceri sunt condamnați pentru diferite fraude, în contextul în care aproximativ 100 de oameni se ocupă de circa 20.000 de dosare.
Cele 139 de milioane reprezintă încasări din executări silite în cazurile speciale care fac obiectul hotărârilor judecătorești definitive pronunțate în materie penală, precum și sumele rezultate din recuperarea prejudiciilor.
Potrivit unor date publicate recent de ANAF, în primul semestru din 2017 Direcția Cazuri Speciale a înființat 1.169 popriri la terți, a instituit 224 de sechestre ale bunurilor imobile, pentru datorii de 387,3 milioane lei, respectiv 255 de sechestre ale bunurilor mobile la datorii de 626,6 milioane lei.
CITEȘTE ȘI FOTO Vânzarea de către Fisc a hotelului de lux Metropolis din Bistrița, operat de garantul organizatorului jocului TV de Bingo, a fost blocată. Firma și-a cerut insolvențaPotrivit unor date ale Ministerului Finanțelor, publicate în august de Profit.ro, Direcția executări cazuri speciale are de rezolvat aproximativ 20.000 de dosare de executare cu mai puțin de 100 de funcționari.
"În prezent, la nivelul Direcției Generale Executări Silite Cazuri Speciale sunt în curs de executare peste 15.000 de hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală din care derivă aproximativ 20.000 de dosare de executare silită, raportate la un număr faptic de 96 de funcționari publici încadrați la organele teritoriale de executare silită cazuri speciale și organele teritoriale de valorificare bunuri confiscate", potrivit datelor Ministerului Finanțelor.
În acest an, Fiscul a vândut bunuri puse sub sechestru în dosare cum ar fi Microsoft, în care a vândut inclusiv imobile aparținând omului de afaceri Dorin Cocoș, sau în dosarul omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.
În cazul Microsoft, ANAF a anunțat că a recuperat 19,45 milioane lei la bugetul de stat, după ce a vândut 13 imobile sechestrate de la persoanele condamnate, prin trei licitații.
Totdată, Fiscul a vândut în septembrie complexurile hoteliere Lebăda și Sulina din Delta Dunării, aparținându-i omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, condamnat definitiv, în luna februarie, la 8 ani de închisoare cu executare în dosarul privind devalizarea Fondului Național de Investiții, și de la care trebuie confiscate și aproximativ 13 milioane de dolari. Cele două hoteluri au fost vândute pentru suma totală de 19,5 milioane lei.