Contractele de închiriere sunt noua țintă a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) care va începe, inițial, o campanie de informare a proprietarilor și, apoi, va efectua controale și va aplica sancțiuni, a declarat președintele Fiscului, Dragoș Doroș, la postul public de televiziune. Zona chiriilor a devenit o prioritate pentru Fisc după ce a constatat că declararea unor sume modice "este un fenomen" și, prin urmare, impozitele datorate bugetului ar fi mai mici decât în realitate.
"În cazul chiriilor, primul pas este că am pus la punct o campanie de informare și vrem să pornim prin a discuta cu administratori de bloc, în blocurile mai mari unde știm că există zone sensibile, să informăm proprietarii. Până la urmă, dacă vrem conformare voluntară din partea proprietarilor care închiriază, primul pas este să îi informăm și să știe la ce să se aștepte în caz că nu declară. Pasul doi este să mergem în control și să îi sancționăm", a explicat Doroș. "Noi nu putem să spunem că nu controlăm proprietarii, dar nu a fost un focus pentru noi. În momentul acesta, proprietarii care obțin venituri din chirii devin un focus pentru noi. Primul pas este campania de informare, pasul doi este de control", a adăugat Doroș.
El a precizat că încheierea unor contracte de închiriere pe sume modice "este un fenomen" observat la ANAF.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit informațiilor Profit.ro, în ultimii ani au existat contracte declarate la Fisc ca fiind încheiate pentru un leu sau câțiva lei. Proprietarii pot să declare orice sumă doresc, pentru că nu există o valoare minimă ca în cazul proprietăților vândute. Pentru chiriile obținute, proprietarii au obligația să le declare la Fisc și să achite un impozit de 16%, precum și contribuția de sănătate (CASS).