Plafonul până la care autoritățile locale pot în acest an să tragă bani din împrumuturile deja contractate sau care urmează să fie contractate va crește de la 4,5 miliarde de lei la 5,2 miliarde de lei, prevede un proiect de ordonanță de urgență pregătit de către Ministerul Finanțelor și obținut de Profit.ro. De asemenea, o linie de finanțare de 1 miliard de lei, introdusă anul acesta pentru a ajuta primarii la acoperirea de cheltuieli neeligibile la proiecte UE, dar și pentru alte cheltuieli ale proiectelor cu fonduri europene, ar urma să crească la 2 miliarde de lei.
Președintele Confederației Patronale Concordia, Dan Șucu, a declarat că premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că nu vor exista creșteri de taxe anul acesta, dar și anul viitor.
Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect de ordonanță de urgență care prevede oprirea angajărilor la stat chiar și "în cazuri temeinic justificate", în care era necesară avizarea acestora prin memorandum adoptat în ședința Guvernului. Măsura ar trebui, alături de altele pregătite de către Ministerul Finanțelor, să ajute la ținerea sub control a cheltuielilor și a deficitului bugetar pe finalul anului.
Nivelul dobânzilor și penalităților pe care ANAF le percepe în cazul obligațiilor fiscale principale neachitate în termen, precum și pentru pentru nedeclarare sau declarare incorecta, vor crește semnifictiv de anul următor, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pregătit la nivelul Ministerului Finanțelor și obținut de către Profit.ro. De exemplu, dobânda pentru neachitarea la termen a obligațiilor fiscale principale urcă de la 0,025% pe zi, ceea ce ar însemna circa 9,1% pe an, față de 0,02% pe zi în prezent, 7,3% pe an.
Guvernul va cere instituțiilor publice să mețnină până la final de an cheltuielile bugetare cu bunuri și servicii cel mult la nivelul mediei plăților efectuate în perioada ianuarie - august 2024, cu excepția cheltuieilor pentru sănătate, asistență socială, educație și celor legate de plata datoriilor sau orgnizarea alegerilor. Executivul va interzice achiziția de mobilier, birotică, cărți sau consultanță până la finalul anului, precum și lansarea unor noi proceduri de achiziții privind investițiilor publice, precum cheltuieli pentru elaborarea studiilor de fezabilitate, achiziții de imobile, inclusiv terenuri sau lucrări de foraj, respectiv cheltuieli cu exepertiză.
Populația, firmele, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere, unitățile administrativ-teritoriale ori instituțiile publice vor putea beneficia de înlesnire la plata obligațiilor restante către bugetul statului, prevede un proiect de ordonanță pregătit la nivelul Ministerului Finanțelor și obținut de către Profit.ro. Acestea pot beneficia de ștergerea a 85% din penalități, dobânzi și alte accesorii aferente obligațiilor principale restante la bugetul statului la data de 31 august 2024, dacă plătesc datoriile, respectând anumite condiții.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că i-a cerut ministrului de Finanțe să facă o analiză dacă se impune un nou prag de impozitare a pensiilor, dar și cu privire la voucherele pentru alimente pe care le primesc pensionarii, pentru ca aceștia să nu piardă bani în urma recalculării.
Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat că statul nu mai poate decide creșteri de taxe peste noapte, dar toți trebuie să plătească taxele care sunt în vigoare. El menționat că nu doar cei corecți trebuie să achite taxele, ci toți cetățenii.
Românii care vor să-și instaleze panouri fotovoltaice cu bani de la stat prin programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 vor fi obligați să-și monteze și instalații de stocare a electricității. În același timp, valoarea finanțării va crește de la 20.000 de lei/beneficiar la 27.000 – 30.000 de lei, pentru ca oamenii să-și poate finanța și bateriile, a declarat Adrian Corbu, vicepreședintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).
Dan Bucșa, economist șef al UniCredit pentru regiunea Europei Centrale și de Est, a vorbit la Râșnov, în cadrul Festivalului de Film și Istorii, despre ce ne-ar putea aduce 2025 în materie de taxe și impozite.