Premierul Marcel Ciolacu spune că trebuie luată o decizie politică privind reducerea pragului de impozitare la microîntreprinderi, inclusiv renunțarea la această măsură cerută de Comisia Europeană și, în consecință, pierderea unei sume din cererea de plată nr. 3 din PNRR. Șeful Executivului a mai arătat că României îi vor fi reținute temporar, între 6-8 luni, și alte sume până la rezolvarea situației reclamate tot de Bruxelles cu privire la selectarea dremnitarilor în conducerile companiilor de stat.
Premierul Marcel Ciolacu, aflat la Bruxelles, a declarat că discuțiile cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au vizat, între altele, renegocierea PNRR, cu solicitarea de reducere de 10% din componenta de împrumuturi, precum și viitorul acord cu Comisia privind reducerea deficitului bugetar.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat la Bruxelles că propunerile privind o nouă politică fiscală vor fi pusă în dezbatere publică în primele 6 luni din 2025, astfel încât să intre în vigoare în 2026. El a spus că reforma fiscală este trecută în PNRR. Ciolacu nu a dat însă detalii despre ce va conține propunerea de reformă fiscală.
Premierul Marcel Ciolacu, aflat la Bruxelles, a transmis, după întâlnirea cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că Guvernul va propune Executivului european un acord pe 7 ani prin care putem să ne dezvoltăm economic prin investiții, dar și să reducem deficitul bugetar. Ciolacu a precizat că președinta aleasă a Comisiei Europene a înțeles eforturile făcute de România pentru a se dezvolta și ținta ambițioasă pe care o avem pentru investiții în acest an, de 120 de miliarde de lei.
Premierul Marcel Ciolacu spune că ”nu vine apocalipsa și nu vin taxe noi”. Într-o conferință de presă la Bruxelles, el a spus că nu a discutat în coaliția de guvernare creșterea impozitului pe dividende.
Guvernul a semnat unele modificări legislative pentru a putea accesa din partea SUA împrumuturi substanțiale și la dobânzi avantajoase, apropiate de costurile la care se împrumută Trezoreria SUA, destinate achiziției de armament și sprijinirii industriei de armament. De această facilitate a beneficiat până în prezent doar Polonia.
Premierul Ciolacu încearcă, în întâlnirea tete-a-tete pe care o va avea joi la Bruxelles cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să negocieze o reducere a deficitului bugetar, în 2025 și 2026, cu doar 0,5%, pentru ca în următorii 5 ani reducerea deficitului să fie mai accentuată, au declarat surse oficiale.
Deficitul va depăși probabil 7% din PIB, existând riscul să se îndrepte către 8% din PIB, având în vedere execuția bugetară pe primele șase luni ale anului 2024 și alte date, se arată în raportul anual al Consiliului Fiscal (CF).
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 15,52%, în primele șase luni din 2024, până la 22.459, față de 19.442 în perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Turismul mondial revine la nivelurile anterioare pandemiei, dar industria se confruntă cu noi provocări, în condițiile în care călătorii își organizează din ce în ce mai mult călătoriile în mod independent, iar schimbările climatice afectează popularitatea destinațiilor, se arată într-o analiză realizată de o platformă de tranzacționare și investiții.