Nivelul dobânzilor și penalităților pe care ANAF le percepe în cazul obligațiilor fiscale principale neachitate în termen, precum și pentru pentru nedeclarare sau declarare incorecta, vor crește semnifictiv de anul următor, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pregătit la nivelul Ministerului Finanțelor și obținut de Profit.ro. De exemplu, dobânda pentru neachitarea la termen a obligațiilor fiscale principale urcă de la 0,025% pe zi, ceea ce ar însemna circa 9,1% pe an, față de 0,02% pe zi în prezent, 7,3% pe an.
Dobânda percepută de către ANAF e considerată prea redusă pentru a avea un efect descurajator.
Proiectul de OUG este încă în lucru la nivelul Ministerului Finanțelor și ar putea înregistra modificări.
Dobânzile și penalitățile vor crește astfel
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Ștergere de dobânzi și penalități pentru populație, PFA, firme și autorități locale care își plătesc obligațiile fiscale restante- Începând cu data de 1 ianuarie 2025 nivelul dobânzii este de 0,025% pentru fiecare zi de întârziere.
- În prezent, nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere.
- Începând cu data de 1 ianuarie 2025 nivelul penalității de întârziere este de 0,015% pentru fiecare zi de întârziere.
- În prezent, nivelul penalității de întârziere este de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere.
- Pentru obligațiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/plătitor și stabilite de organul fiscal prin decizii de impunere, contribuabilul/plătitorul datorează începând cu data de 1 ianuarie 2025 o penalitate de nedeclarare de 0,1% pe fiecare zi, începând cu ziua imediat următoare scadenței și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv, din obligațiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/plătitor și stabilite de organul fiscal prin decizii de impunere.
- În prezent, penalitatea de nedeclarare este de 0,08% pe zi.
- Nivelul majorării de întârziere este de 1,5% din cuantumul obligațiilor fiscale principale neachitate în termen, calculată pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv.
- În prezent, nivelul majorării de întârziere este de 1% din cuantumul obligațiilor fiscale principale neachitate în termen.