Președintele Confederației Patronale Concordia, Dan Șucu, a declarat că premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că nu vor exista creșteri de taxe anul acesta, "dar și anul viitor".
Acesta făcut precizările la finalul consultărilor pe care reprezentanții Confederației Patronale Concordia le-au avut, luni, la Palatul Victoria, cu premierul Marcel Ciolacu, arată Agerpres.
"În ce privește partea fiscală, da, este adevărat, se vorbește despre faptul că nu va exista mărire de taxe, nici anul acesta, nici anul viitor. Sperăm din toată inima ca promisiunile să fie respectate", a declarat Dan Șucu.
El a subliniat faptul că dialogul purtat cu guvernanți începe să fie unul structurat, lucru așteptat de mediul de afaceri.
"Din punctul nostru de vedere, primul pas pe care-l vedem, major, înainte, este faptul că domnul premier a promis că nu vor mai exista decizii luate de către guvernanți fără ca să și poată să consulte mediul de afaceri, iar acest lucru se întâmplă și se întâmplă din ce în ce mai structurat. Astăzi am avut o discuție de două ore cu domnia sa și cu echipa dânsului. Noi, în Concordia, suntem 17 industrii, fiecare industrie a avut de discutat despre probleme specifice. Și, din punctul nostru de vedere, am văzut că suntem ascultați și începem să fim luați în seamă, ceea ce este, deja, un foarte mare pas înainte, că de 30 de ani solicităm lucru acesta și de abia acum începe să se întâmple", a declarat Șucu.
În context, președintele Concordia a punctat că pentru confederația pe care o reprezintă procesul de digitalizare reprezintă un beneficiu, întrebat dacă s-a discutat despre măsuri precum e-Factura.
CITEȘTE ȘI Marii producători de băuturi răcoritoare din România reclamă: Taxa pe zahăr ne-a lovit vânzările și a urcat prețul. Urmează tăieri de investiții și concedieri"Industriile pe care noi le reprezentăm nu au această problemă în mod special, nu avem neapărat în industriile noastre probleme de e-facturare, de cash. Pentru noi, digitalizarea este un beneficiu pentru societate pentru că ea va conduce într-un final la eliminarea a tot ce înseamnă partea de evaziune fiscală", a declarat Șucu.
La rândul său, Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia, a precizat că în cadrul întâlnirii s-a discutat și pe marginea planului pe 7 ani de reducere a deficitului pe care Guvernul urmează să-l negocieze cu Comisia Europeană.
"Ceea ce ne-a spus premierul este următorul lucru, că într-adevăr nu vor exista creșteri de taxe, că negociază cu Comisia Europeană, așa cum știți și dumneavoastră, ca deficitul bugetar să fie redus într-un plan de șapte ani de zile, și că după alegeri vom discuta cum arată acest plan. (...) Vă repet ce ne-a spus în privința tuturor taxelor, că nu planifică creșteri de taxe anul acesta", a declarat Burnete.
CITEȘTE ȘI Vânzarea de apartamente, terenuri și clădiri se va face după plata datoriilor către ANAF - proiectEl a menționat că discuțiile au vizat și măsurile privind reducerea cheltuielilor bugetare avute în vedere de guvernanți pentru reducerea deficitului bugetar.
"Astea sunt și îngrijorările noastre când ne uităm la buget și la execuția bugetară. Răspunsul premierului a fost că, așa cum a spus-o recent și cum a spus-o și domnul Marcel Boloș, se vor uita doar la reduceri de cheltuieli. Și ce plănuiesc este să reducă cheltuielile într-o asemenea măsură încât presiunea de pe acest deficit să scadă, astfel încât să avem timp, la începutul anului viitor, spunea premierul, în primele șase luni ale anului viitor, că vom discuta ce facem în acești șapte ani și cum reducem deficitul. (...) Planul guvernului este să reducă pe partea de cheltuieli, da, anul acesta și anul viitor, și în măsura în care există acest "Da" al Comisiei pe planul de șapte ani, după alegeri, cu siguranță vor exista discuții despre sistemul fiscal. Și anul trecut am vorbit despre reducerea cheltuielilor și lucrul acesta nu prea s-a întâmplat. Solicitarea noastră asta este, dacă vorbim despre reducerea cheltuielilor bugetare și odată ce luăm niște decizii, să nu le desființăm treptat cu câte o OUG, cu câte un amendament în Parlament", a declarat Burnete.
Acesta s-a pronunțat și cu privire la scăderea pragului de impozitare la microîntreprinderi.
CITEȘTE ȘI Direcțiile locale de taxe vor comunica cu ANAF electronic, prin PatrimVen, despre proprietățile imobiliare și mașinile deținute de populație și firme"La microîntreprinderi știți bine că acolo e obligație pe care România și-a asumat-o prin PNRR. Comisia insistă să ne respectăm obligațiile, noi am spus de la bun început că o astfel de reducere a pragului sau astfel de măsuri trebuie făcute cu un orizont larg de timp, nu peste noapte", a declarat Burnete.
Totodată, el a menționat că reprezentanții Concordia au reiterat faptul că, în privința impozitării, cota unică este ceea ce România are nevoie încă pentru un deceniu, cel puțin, întrebat despre tema impozitării progresive.
"Da, am ridicat tema asta, premierul ne-a spus că nu este neapărat împotriva cotei unice, dar că este un premier social-democrat, deci impozitarea progresivă este mereu pe agenda acestui partid, dar, că, așa cum l-ați auzit spunând de atâtea ori, nu există în planul guvernului sau al domniei sale modificări majore ale legislației fiscale", a declarat Burnete.
CITEȘTE ȘI Inspectorii Antifraudă au intrat în control la firmele care efectuează inspecții tehnice periodice pentru mașini. Peste 19.000 de prestații ITP nefiscalizate la o singură firmăEl a subliniat că măsurile fiscale anunțate în planul de digitalizare trebuie să producă efecte, printre altele și un efect de reducere a gap-ului de TVA.
"Am transmis și acest mesaj Ministerului de Finanțe, că mediul de afaceri nu e împotriva e-tva sau e-transport sau tuturor acestor digitalizări. Tot ce ne dorim e ca ele să nu pună o povară suplimentară pe mediul de afaceri și să vedem că produc efecte, adică să vedem că gap-ul de TVA se micșorează. E un lucru pe care l-am discutat cu premierul astăzi, e inimaginabil ca România să poată adera la OCDE, cum ne propunem, în 2026, cu un gap de TVA de 30%. Deci, aici, clar, trebuie luate măsuri", a declarat Burnete.