Un bucureștean, pus de ANAF să plătească penalități de 3,35 de milioane de lei. Care e cea mai mare sumă datorată statului de o persoană fizică

Un bucureștean, pus de ANAF să plătească penalități de 3,35 de milioane de lei. Care e cea mai mare sumă datorată statului de o persoană fizică
scris 1 sep 2024

O persoană din București a fost verificată de ANAF, instituția constatând că nu a plătit impozitele și contribuțiile pentru suma de 20,9 milioane de lei. Astfel, Fiscul i-a impus să achite 3,35 de milioane lei, aici fiind incluse dobânzile și penalitățile.

Aceasta este cea mai mare sumă descoperită de Fisc în cel de-al doilea trimestru din 2024, în urma verificărilor făcute la persoane fizice, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Activele nete ale fondurilor de investiții au crescut CITEȘTE ȘI Activele nete ale fondurilor de investiții au crescut
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pe locul al doilea se află o persoană din Cluj-Napoca care nu a plătit impozite pentru 20,5 milioane lei și care a fost pusă la penalități de 3,22 milioane lei.

Poziția a treia este deținută de un timișorean, suma pentru care nu și-a plătit impozitele fiind de 13,2 milioane de lei, Fiscul stabilindu-i penalități de 2,64 de milioane de lei.

În total, în cel de-al doilea trimestru din acest an, ANAF a verificat 478 persoane fizice și a constatat că acestea nu au plătit impozitele datorate pentru 417,9 milioane lei, fiind stabilite creanțe fiscale de 109,5 milioane lei.

Persoanele fizice care au venituri din alte surse decât salarii trebuie să depună Declarația unică și să-și plătească impozitul pe venit, CAS și CASS în funcție de anumite plafoane, până în data de 25 mai pentru veniturile obținute în anul anterior.

De exemplu, în cazul persoanelor care obțin venituri din investiții, cum sunt dobânzile bancare sau dividendele, ele trebuie să plătească CASS dacă sumele depășesc 6, 12 sau 24 de salarii minime.

Scade numărul pensionarilor. Cât este pensia medie CITEȘTE ȘI Scade numărul pensionarilor. Cât este pensia medie

Fiscul, în general, face verificările pe ultimii 3-4 ani, iar apoi trimite o notificare. Dacă acel contribuabil nu va depune declaratiile unice restante atunci ANAF va emite o decizie de impunere din oficiu pentru veniturile pe care le-a descoperit și nu au fost declarate de persoanele respective.

Penalitatea de nedeclarare este acum de 0,08% pe zi, dar Ministerul Finanțelor ia în calcul să o dubleze, iar la principal se mai adaugă și o dobândă de 0,2%/zi.

O persoană poate obține o reducere cu 75% a acelei penalități de nedeclarare dacă plătește principalul (adică suma stabilită), ori dacă cere o eșalonare la plată. În al doilea caz, reducerea se aplică doar după ce s-a terminat eșalonarea.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
taxe