Persoanele care au trăit experiența caselor de copii din România în perioada 1966-1997 ar urma beneficieze, pe întreaga durată a vieții, de o indemnizație lunară echivalentă a 80% din Indicatorul Social de Referință (ISR), în cazul celor fără un loc de muncă, iar cei care au un loc de muncă vor beneficia de scutire de la plata impozitului pe venit, conform unui proiect legislativ al actualei puteri.
Măsura are drept scop atenuarea daunelor morale suferite de persoanele menționate atât în perioada regimului comunist, când politica pro-natalistă, combinată cu sărăcia extremă, a culminat cu înființarea leagănelor de copii, cât și în anii '90, când 170.000 de copii instituționalizați, adesea cu boli grave, au continuat să traiască în condiții precare de igienă, cu medicamentație excesivă și lipsă de îngrijire adecvată.
CITEȘTE ȘI Schimbare pregătită în gestionarea câinilor fără stăpân: Eutanasierea va fi interzisă în cazul anumitor câiniProiectul reglementează măsurile reparatorii acordate persoanelor care au trăit experiența caselor de copii în perioada 1966-1997, în considerarea consecințelor negative suferite pe plan psihologic, emoțional, social și educațional.
Prevederile se vor aplica și persoanelor menționate care au fost date în adopții naționale și/sau internaționale.
Astfel, cetățenii români care au trăit în casele de copii pe teritoriul României în perioada 1966-1997 vor avea dreptul, pe perioada vieții, la o indemnizație lunara echivalentă cu 0,8 ISR, în cazul celor fără un loc de muncp, iar cei care au un loc de muncă vor beneficia de scutire de la plata impozitului pe venit.
CITEȘTE ȘI Unii pensionari vor putea obține gratuit adeverințele de muncă de la firmele care se ocupă de arhive. Reducere pentru o altă categorieIndicatorul Social de Referință (ISR) este în prezent 660 de lei, ceea ce înseamnă că indemnizația prevăzută ar fi în valoare de 528 lei. Valoaerea ISR se indexează însă, de la 1 martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent.
Indemnizația lunară se calculează și se plătește de catre Ministerul Muncii, prin Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială.
În scopul obținerii indemnizațiilor, beneficiarii transmit o cerere către Agenția Județeana de Plăți și Inspecție Socială și ”documente justificative din care să rezulte că au trăit experiența caselor de copii din România în perioada 1966-1997”.
CITEȘTE ȘI Părinții de gemeni sau tripleți ar putea beneficia de bonă plătită de stat sau de concediu simultan pentru creșterea copiilorProiectul mai prevede pentru persoanele menționate și dreptul la compensații morale gratuite sub forma ședintelor de psihoterapie și/sau consiliere psihologică, în cadrul unui program de consiliere psihologică special organizat pentru supraviețuitorii caselor de copii.
Durata sedințelor de terapie va fi stabilită de catre psiholog, în urma unei evaluări inițiale, pentru o perioadă de minimum 12 luni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum