Mai puțin de 300 de firme au aplicat pentru mecanismul plății defalcate a TVA, până marți dimineață, în condițiile în care numai în București au beneficiat de îndrumare 590 de firme, potrivit unor surse din Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și citate de Agerpres.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Luni seara erau, în total, 273 de firme care au optat pentru această opțiune, dintre care 12 companii de stat.
Acesta presupune ca firmele înregistrate în scop de TVA să aibă un cont special în care să încaseze și din care să achite contravaloarea TVA aferentă operațiunilor taxabile. Sistemul se numește și split TVA, întrucât, față de situația de până acum, cu o singură plată în contul curent al furnizorului, noul mecanism impune ca, la plata aferentă achiziției de bunuri/servicii, TVA să fie transferată într-un cont special al furnizorului, în timp ce restul sumei poate fi achitat în contul curent.
CITEȘTE ȘI Forța brandului România a scăzut, din cauza pașilor făcuți înapoi în fața corupției, diminuării capacității de atragere și retenție a talentelor din orice domeniu, precum și confuziei cadrului legislativIntenția Guvernului de a introduce TVA defalcată a fost contestată puternic de mediul de afaceri. Firmele acuză că blocarea unor sume semnificative de bani în contul de TVA le va afecta afacerile, în timp ce ANAF nu dispune de capacitatea tehnică și nici de personal suficient pentru a opera noul sistem.
Numărul firmelor înscrise la lansarea split TVA, în urmă cu o săptămână, s-a situat la 175, cu mult sub cifrele estimate anterior de autorități. Totalul a crescut ușor pe parcursul săptămânii și a ajuns spre final în jur de 240 (valabil pentru joi).
Faptul că nici măcar companiile de stat nu se înghesuie să se înscrie de la început arată că firmele sunt reticente și așteaptă, probabil, să vadă că sistemul funcționează fără dificultăți majore înainte de a opta pentru aplicarea acestuia.
CITEȘTE ȘI STUDIU Majoritatea românilor se așteaptă la o pensie de peste 500 de euro, dar puțini o vor primiPentru a atrage firmele să se înscrie înainte de 1 ianuarie, autoritățile au anunțat și facilități, precum o reducere de 5% a impozitului pe profit (venituri în cazul microîntreprinderilor) datorat pentru trimestrul al patrulea. De asemenea, vor putea beneficia de anularea penalităților de întârziere pentru restanțele la TVA, înregistrate la 30 septembrie. Firmele pot accesa aceste facilități dacă îndeplinesc o serie de condiții.