Procesul anevoios de obținere a autorizațiilor de construcție este unul dintre motivele care a împiedicat Vodafone România să îndeplinească obligațiile de acoperire prevăzute în licențele câștigate în 2012, au declarat reprezentanții operatorului de telefonie mobile.
"Acoperirea așa-numitelor «zone albe» este un proiect în care Vodafone România investește în permanență resurse, ca parte din obligațiile ce derivă din deținerea licențelor. Din păcate, procesul este anevoios, din cauza că eforturile de a acoperi aceste zone sunt deseori blocate în diverse etape, cum ar fi în cea de obținere a autorizațiilor de construcție necesare”, au afirmat reprezentanții operatorului.
Și Orange Romania a invocat ca motiv “procesul anevoios de obținere a autorizațiilor de construcție” a punctelor de instalare a antenelor.
Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a anunțat, luni, că a amendat cu 900.000 lei operatorii de telefonie mobilă Orange, Vodafone și Telekom Mobile Romania Communications (fost Cosmote) pentru neîndeplinirea obligațiilor de acoperire prevăzute în licențele de utilizare a spectrului de frecvențe radio câștigate în urma procedurii de selecție organizate în anul 2012.
În cadrul licitației de spectru desfășurată în anul 2012, ANCOM a impus operatorilor care au dobândit drepturi de utilizare a frecvențelor radio în benzile de frecvențe sub 1 GHz (800 MHz și/sau 900 MHz) – fostul Cosmote, Orange, RCS&RDS și Vodafone – obligația de a acoperi fiecare un anumit număr din cele 676 de localități nedeservite cu rețele de comunicații mobile de bandă largă, proporțional cu resursele de spectru câștigate.
Astfel, Vodafone și Orange au avut fiecare obligația de a acoperi câte 225 de localități rurale, Cosmote 169, iar RCS&RDS 57 de localități rurale.
Termenul până la care operatorii aveau obligația de a acoperi aceste localități a fost 5 aprilie.
“Din numărul total de localități atribuite, 225, Orange acoperă la ora actuală 216, după un proces care a presupus investiții majore atât financiare, cât și umane”, au mai spus reprezentanții companiei.
Începând cu data de 6 aprilie, autoritatea a desfășurat o campanie de verificare a modului în care operatorii și-au îndeplinit obligația de acoperire cu rețele de comunicații mobile în tehnologie UMTS, tehnologii din familia IMT îmbunătățite (HSPA, HSPA+) sau LTE ori echivalente a localităților rurale precizate în licențele primite.
În urma controalelor, ANCOM a constatat neîndeplinirea de către Vodafone România a obligațiilor de acoperire a 72 de localități din cele care îi reveneau conform licenței obținute. Vodafone a fost sancționată cu amendă contravențională în valoare de 720.000 de lei.
În cazul Orange România, autoritatea a constatat neîndeplinirea obligațiilor în 12 localități și a fost sancționat cu amendă în sumă de 120.000 de lei.
Telekom Romania Mobile Communications nu și-a îndeplinit obligația de acoperire a 6 localități și a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 60.000 de lei.
Cei trei furnizori de comunicații electronice sancționați vor trebui să achite contravaloarea amenzilor contravenționale către bugetul de stat și să își îndeplinească obligațiile de acoperire prevăzute în licențele de utilizare a spectrului de frecvențe radio.
În 2012, ANCOM a organizat procedura de selecție în urma căreia care au fost acordate drepturile de utilizare a frecvențelor radio în benzile de 800MHz, 900 MHz, 1.800 MHz și 2.600 MHz pentru furnizarea de rețele publice de comunicații electronice și de servicii de comunicații mobile – voce și date, până în anul 2029.
Pentru prima dată în România licențele de utilizare a frecvențelor radio s-au acordat printr-o procedură de selecție competitivă.
Prețul de pornire pentru taxa de licență aferentă fiecărui bloc de frecvențe din cele patru benzi a fost stabilită prin hotărâre de Guvern, taxele de licență stabilite în urma licitației având o valoare totală de 682,14 milioane de euro.
În cadrul procedurii de selecție, Cosmote Romania și-a adjudecat 1 bloc în banda de 800 MHz, 2 blocuri în banda de 900 MHz, 5 blocuri în banda de 1.800 MHz și 2 blocuri în banda de 2.600 MHz (FDD), iar Orange România a obținut 2 blocuri în banda de 800 MHz, 2 blocuri în banda de 900 MHz, 4 blocuri în banda de 1.800 MHz și 4 blocuri în banda de 2.600 MHz (FDD).
RCS&RDS a obținut 1 bloc în banda de 900 MHz, iar Vodafone Romania a câștigat 2 blocuri în banda de 800 MHz, 2 blocuri în banda de 900 MHz, 6 blocuri în banda de 1.800 MHz și 1 bloc de 15 MHz în banda de 2.600 MHz (TDD).
Compania 2K Telecom, controlată de fratele deputattului Sebastian Ghiță, Alexandru Ghiță, a câștigat 2 blocuri de 15 MHz în banda de 2.600 MHz (TDD). Ulterior, în toamna anului 2015, această frecvență a fost cesionată RCS&RDS.
Toate licențele de utilizare a spectrului de frecvențe obținute în urma licitației sunt valabile în perioada 2014 – 2029.
Licențele acordate prevedeau în sarcina operatorilor și obligația de a acoperi cu prioritate un număr de 676 de localități nedeservite de rețele de comunicații de bandă largă, termenul limită pentru îndeplinirea acestei obligații fiind 5 aprilie 2016.