Sorin Oprescu, primarul municipiului București, a fost reținut de DNA în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru luare de mită, după ce ar fi primit 25.000 de euro de la patru denunțători.
UPDATE 7: Omul de afaceri Claudiu Bencalici, zis "Ben", a fost, de asemenea, reținut în dosarul primarului general. Bengalici este acuzat că l-a ajutat pe fostul șofer al primarului, Cristian Stanca, să disimuleze adevărata proveniență a șpăgilor primite.
UPDATE 6: Directorul economic al Primăriei Capitalei, Mircea Octavian Constantinescu, a fost, de asemenea, reținut de procurorii DNA. El se afă acum la audieri în sediul Direcției Naționale Anticorupție.
UPDATE 5: Directorul Palatului Mogoșoaia Ruxandra Petroi Avasiloae și adjunctul său, Florin Șupeală, zis "Sfântul", au fost de asemenea reținuți de procurorii DNA. Fostul șofer al primarului, Cristian Stanca, zis "Grenadă" a fost și el ridicat de anchetatorii Anticorupție.
UPDATE 4: Tribunalul București ia în discuție cererea DNA de arestare a lui Sorin Oprescu la ora 19.00. Ordonanța de reținere emisă inițial pe numele primarului general expiră la o jumătate de oră după miezul nopții. Judecătorii vor da o soluție cel mai probabil în cursul nopții.
UPDATE 3: În dosarul lui Sorin Oprescu este menționată și o fostă jurnalistă de televiziune. Surse judiciare au precizat pentru Profit.ro că fosta jurnalistă are calitate de martor și, cel puțin momentan, nu se pune problema formulării vreunei acuzații oficiale împotriva ei. Fiind vorba despre un martor, identitatea fostei jurnaliste nu poate fi oficial dezvăluită.
UPDATE 2: Perchezițiile care au avut loc la locuința de la Ciolpani a lui Sorin Oprescu s-au încheiat, anchetatorii ridicând mai multe cutii cu documente. Primarul Capitalei a fost scos din locuință cu cătușe la mâini și cel mai probabil va fi dus să asiste la perchezițiile care au loc la Primăria Capitalei.
UPDATE: Potrivit datelor Primăriei Municipiului București, în intervalul 15 iunie 2008 (data la care Sorin Oprescu a preluat mandatul de primar) - 6 septembrie 2015, plățile efectuate de instituție pentru investiții au totalizat 4,6 miliarde de lei, iar cele pentru cheltuieli curente s-au ridicat la 4,24 miliarde de lei.
Filmul acțiunii procurorilor în dosarul primarul general. Șpaga de la miezul nopții
Primarul Capitalei a fost “săltat” de pe stradă la 33 de minute după miezul nopții de sâmbătă spre duminică. Avea asupra sa 5.000 de euro, bani marcați cu “MITĂ” de anchetatori. Primise suma totală de 25.000 de euro în locuința sa din județul Ilfov, dar anchetatorii nu au intervenit deoarece în casă mai erau și alte persoane care îi puteau pune în gardă pe ceilalți suspecți.
Sorin Oprescu a plecat cu o parte din bani de acasă, pentru a-i împărți cu alți complici. Surse judiciare arată că în dosar sunt și alți suspecți, printre care și directori din cadrul Primăriei Municipiului București.
Perchezițiile DNA continuă, iar surse judiciare precizează că vor fi operate și alte arestări.
DNA a mai reținut, în ultimul an, doi directori din Primăria Capitalei: directorul Direcției Infrastructură Mădălin Dumitru și directorul Direcției Investiții. Consilierul personal al lui Oprescu, Solomon Wigler, a fost, de asemenea, reținut în luna iunie, de procurorii DNA, sub acuzații de corupție.
"Când nu faci socoteala și nu te gândești foarte bine la ceea ce pierzi în câteva minute, și mă refer la onorabilitate, atunci înseamnă că nu ai decât două șanse: ori ești prost, ori ești prost!", declara Sorin Oprescu, la mijlocul lunii iunie, referitor la arestarea consilierului său.
Foarte interesant este și faptul că Sorin Oprescu a fost denunțat de mai mulți oameni de afaceri, pe motiv că a condiționat încredințarea de contracte cu Primăria Capitalei, dar și deblocarea plăților pentru lucrări deja efectuate, de acordarea unui commision de 10% din valoarea acestora.
Primarul general urmează a fi dus, astăzi, la Tribunalul București, cu propunere de arestare preventive pentru 30 de zile.
Potrivit celei mai recente declarații de avere, Sorin Oprescu are în conturi puțin peste 150.000 de lei și 32.800 de dolari americani, dar și contracte de concesiune (creanțe și părți sociale) în valoare totală de aproximativ 600.000 de lei și 20.000 de euro. Edilul mai deține obiecte de artă și cult de 66.000 de euro, dar și bijuterii estimate la 25.000 de euro. Primarul general mai are o casă la Ciolpani (Ilfov) și una în București, dar și un teren în Predeal.
CITEȘTE AICI CE SPUNE AVOCATUL LUI SORIN OPRESCU
Comunicatul DNA
Procurorii DNA arată că în perioada 2013-2015 Sorin Oprescu a făcut parte dintr-un grup organizat prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București.
"Executantul păstra pentru sine între 30% și 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Sorin Oprescu", se arată în comunicatul DNA.
Membrii grupului, persoane cu funcții de conducere din cadrul a două instituții publice din subordinea Primarului Municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajații din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, precum și pentru Primar.
La data de 05.09.2015, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, Sorin Oprescu a primit suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la un număr de patru denunțători pentru edilul municipiului București.
Oprescu urmează să fie prezentat astăzi în fața magistraților cu propunere de arestare preventivă.
Primar al Capitalei de 7 ani
Născut la 7 noiembrie 1951, Sorin Oprescu este primar al Bucureștiului din 15 iunie 2008. Anterior, Oprescu a fost senator de București în legislaturile 2000-2004 și 2004-2008, din partea PSD.
A mai candidat fără succes de două ori la funcția de primar al municipiului București: în 1998, când a fost învins de Viorel Lis (CDR), și în 2000, când a pierdut în fața lui Traian Băsescu (Partidul Democrat).
De profesie medic chirurg, Oprescu a candidat în anul 2009 la alegerile prezidențiale obținând 3,18% din voturi.