Codul Fiscal, adoptat de Parlament, cu reducerea în trepte a TVA și amânarea cu un an a unor măsuri de relaxare fiscală

Codul Fiscal, adoptat de Parlament, cu reducerea în trepte a TVA și amânarea cu un an a unor măsuri de relaxare fiscală
scris 3 sep 2015

Parlamentul a adoptat, joi, Codul Fiscal, care prevede reducerea TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 și la 19% de la 1 ianuarie 2017, proiectul de lege urmând a fi trimis din nou spre promulgare președintelui Klaus Iohannis. Codul amână, totodată, pentru un an de zile măsuri de relaxare fiscale importante. 

Parlamentarii din Camera Deputaților au aprobat Codul cu 279 de voturi "pentru", 8 "împotrivă" și 5 abțineri, după ce Senatul și-a dat avizul pentru proiectul de lege.

Urmărește-ne și pe Google News

Deși inițial Codul Fiscal a fost votat cu prevederea ca TVA să fie redusă la 19% de la 1 ianuarie 2016, după ce președintele Iohannis a trimis proiectul spre reexaminare legislativului, parlamentarii au decis ca scăderea TVA să fie operată gradual.

Mai mult, noua formă a Codului amână eliminarea de la 1 ianuarie 2016 a taxei pe construcții speciale și a supraaccizei la combustibili, care vor fi anulate abia la 1 ianuarie 2017.

Parlamentul a amânat, de asemenea, cu un an plafonarea contribuțiilor de asigurări sociale obligatorii la 5 salarii medii brute pe economie  și reducerea impozitului de la 16% la 5% în cazul dividendelor plătite între firme.

Printre cele mai importante măsuri de relaxare fiscale ale Codului Fiscal, începând cu 1 ianuarie 2016, se numără introducerea taxării inverse pentru livrarea de clădiri și terenuri, stabilirea unor cote diferențiate de impozitare a microîntreprinderilor în funcție de numărul de salariați, cote de impozit diferite pentru clădiri rezidențiale și nerezidențiale și includerea veniturilor din investiții financiare în categoria surselor de venit pentru care se aplică contribuții sociale.

Măsurile propuse inițial de Guvern și votate în Parlament atât de Putere, cât și de Opoziție, aduceau un minus de venituri la buget calculat de Ministerul Finanțelor de 15,5 miliarde lei.

Potrivit unui document elaborat de Ministerul Finanțelor Publice, obținut de Profit.ro, prin noile modificări aduse Codului Fiscal, se reduce cu aproape 8 miliarde de lei suma care urmează să rămână la dispoziția mediului privat prin reducerea taxelor de anul viitor, reprezentând 3,3% din totalul veniturilor bugetare preconizate pentru acest an și peste 1% din PIB.

Potrivit documentului, impactul negativ asupra bugetului public pentru anul viitor va fi însă chiar mai mic de 7,7 miliarde lei, întrucât sumele lăsate în mediul privat vor antrena noi afaceri, care vor susține creșterea economică și, implicit, veniturile bugetare.

"Impactul bugetar brut al măsurilor cuprinse în Codul Fiscal (aprobat de Senat în data de 01.09.2015), pentru anul 2016, este de -7,7 miliarde lei (...) Impactul bugetar brut care presupune un minus de încasări la buget constituie în același timp resursă la angajatori pentru investiții și ocupare, care generază amplificarea activității economice și, ca urmare, efecte de runda a doua pozitive asupra veniturilor bugetare", se arată în document.

Președintele Klaus Iohannis are la dispoziție, de la data primirii de la Parlament, 10 zile pentru promulgarea Codului Fiscal, pe care nu îl mai poate trimite spre reexaminare. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cod fiscal
parlament
promulgare