Președintele ANAF, Gelu Diaconu, afirmă că i-a propus premierului Ponta asigurarea autonomiei instituționale a Fiscului prin înființarea unui board de specialiști, soluție de management în măsură să distanțeze ANAF de "posibilele influențe politice". Diaconu subliniază totodată că reforma ANAF nu se poate finaliza din poziția de "rudă săracă" a Finanțelor și critică dependența ANAF de ANFP sau Curtea de Conturi.
Șeful ANAF a făcut, miercuri, într-o declarație de presă, precizări cu privire la afirmația premierului Victor Ponta, care anunțase că Fiscul ar putea fi reorganizat instituție independentă, fără a mai fi subordată Ministerului Finanțelor, iar conducerea i-ar putea fi asigurată de un board cu membri numiți de Administrația Prezidențială, Guvern și Parlament.
Diaconu arată că un board ar înlocui președintele instituției și ar consolida autonomia ANAF indiferent de condiționalitățile fiecărui ciclu electoral.
"I-am propus premierului Victor Ponta o formulă de reorganizare care să consolideze autonomia decizională a ANAF, în afara condiționalităților de ordin politic conjunctural ce apar la fiecare ciclu electoral. De aceea, propunerea mea a vizat constituirea unui board de specialiști cu prestigiu recunoscut, pe modelul Fiscului american, pe care îl vom adapta, firește, cadrului legislativ autohton și care va coordona politicile și strategia ANAF, în locul unei singure persoane, respectiv în locul președintelui ANAF. Pentru a finaliza reforma profundă a instituției pe care mi-am asumat-o la preluarea mandatului, în aprilie 2013, consider că această soluție de management, care distanțează ANAF de posibilele influențe poltice, este singura variantă reală și profesionistă", afirmă președintele Fiscului.
"Fără o autonomie instituțională sporită, reforma ANAF, care înseamnă în primul rând transformarea într-un adevărat partener al mediului de afaceri și nu doar o simplă unealtă de adus bani la buget, nu poate fi implementată până la capăt. Cine cunoaște cu adevărat ce înseamnă activitatea ANAF știe că ANAF nu poate finaliza această reformă din poziția de rudă săracă a MFP, aflată la discreția decizională a funcționarilor din minister", declară Diaconu.
Șeful ANAF susține că autonomia Fiscului depinde de "interesele" unor instituții precum Agenția Națională a Funcționarilor Publici și subliniază că până și FMI a constatat că resursele ANAF sunt irosite prin sarcinile impuse de Curtea de Conturi.
"Această schimbare profundă nu poate avea loc în condițiile în care ANAF depinde de prea multe ori de bunăvoința și interesele unor instituții precum Agenția Națională a Funcționarilor Publici, atunci când vine vorba de avizările necesare în cadrul procesului de restructurare sau își irosește resursele ca urmare a sarcinilor primite de la Curtea de Conturi, implicată prea mult în activitățile de control, fapt constatat și certificat inclusiv de misiunea FMI din august a.c.", a mai afirmat Diaconu.
Premierul Victor Ponta a comentat, tot miercuri, reorganizarea ANAF și a susținut, la rândul său, că "legătura directă cu Finanțele duce la multă birocrație și întârzieri". Ponta a adăugat că susține un board stabil, care să fie garantul "depolitizării" instituției.
Premierul Victor Ponta anunțase marți că a discutat cu ministrul Finanțelor Publice și cu președintele Fiscului, astfel încât, în colaborare cu FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială, procesul de reorganizare a ANAF să continue în direcția în care aceasta să devină o “instituție de sine stătătoare”, după modelul instituției similare din SUA (IRS – direcția de taxe și venituri, n.red.).
“Prin reorganizarea ANAF, ca instituție de sine stătătoare, vreau să mergem pe un model pe care-l folosesc SUA, alte țări europene, de a avea un bord al ANAF, numit de către Guvern, Parlament, președinte, cu un tip de stabilitate care să asigure implementarea politicilor bugetare”, a anunțat, marți, prim-ministrul Victor Ponta, într-o conferință de presă.