Moldovenii votau duminică într-un scrutin în care își aleg cei 101 membri ai Parlamentului unicameral, al cărui rezultat poate amplifica disensiunile între formațiunile prooccidentale și proruse în această fostă republică sovietică, relatează The Associated Press. Presa din Moldova relatează că secțiile de votare din apropierea Transnistriei au fost aglomerate de alegătorii aduși cu autocare.
UPDATE 21.00 - Prezența era de 49%, mai scăzută decât la alegerile anterioare, însă se mai votează în unele secții din diaspora.
UPDATE 17.00 - Au votat 1,21 milioane de moldoveni, aproape 42% din totalul alegătorilor, potrivit Comisiei Electorale Centrale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
UPDATE 14.00 - Varnița blocată de zeci de autocare și sute de cetățeni aduși din stânga Nistrului
Potrivit localnicilor, primele autocare au ajuns în localitate pe la ora 6.50. Din primele informații se pare că alegătorii au fost adunați de structurile de forță transnistrene, dar și angajații companiei Sheriff. Martorii spun că ei au fost instruiți să voteze candidații democrați și pentru participare vor primi câte 20 de dolari, potrivit unimedia.info, citat de News.ro.
Până la ora 13 au votat peste 800.000 de alegători.
Coadă la secția de votare din Varnița, în apropierea graniței cu Transnistria. Sursa foto: Unimedia
Maia Sandu anunță proteste de stradă, dacă alegerile vor fi fraudate
Co-președintele blocului electoral ACUM Maia Sandu a declarat, duminică, că există posibilitatea organizării de proteste în cazul în care rezultatele alegerilor parlamentare de duminică vor fi fraudate.
"Dacă alegerile vor fi fraudate, mai mult decât au fost fraudate până astăzi, cu siguranță că vom ieși să ne apărăm votul. Noi suntem cei care putem să facem acest lucru. Altcineva nu este. Cum am spus, instituțiile statului sunt de partea regimului, din păcate. Nu putem să ne bazăm pe ele", a afirmat Maia Sandu, citată de Agerpres.
---
Aceste alegeri parlamentare au loc pe fondul unor îngrijorări cu privire la o corupție endemică și eroziunea democrației, scrie News.ro.
Pragul intrării în Legislativ este de șase la sută.
Peste trei milioane de alegători sunt așteptați la urne.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ OFICIAL Consumatorii casnici vor suporta integral achitarea contribuției de 2% pe cifra de afaceri a companiilor distribuitoare de energieSecțiile de votare s-au deschis la ora locală 7.00 (și ora României) și urmează să fie închise la ora locală 21.00. Primele rezultate oficiale sunt așteptate luni.
Alianța aflată la putere, condusă de Partidul Democrat din Moldova (PDM, prooccidental), și-a pierdut susținerea populației din cauza corupției generalizate și scăderii nivelului de trai.
Sistemul de votare a fost modificat în ceea ce critici denunță o stratagemă vizând să ajute principalele două partide - Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM, prorus) al președintelui Igor Dodon și PDM - să-și consolideze influența.
Președintele Igor Dodon a avertizat sâmbătă cu privire la eventuale provocări în secțiile de votare.
El a denunțat, într-un interviu acordat postului NTV-Moldova, decizia Guvernului de a-l rechema pe ambasadorul său la Moscova Andrei Neguță drept o încercare de a facilita eventuale tentative de perturbare a votului în Rusia.
”Ei (Guvernul moldovean) au rechemat ambasadorul pentru a transforma votul în haos, pentru a obliga alegătorii să boicoteze procesul” electoral, a declarat Dodon.
Chișinăul a deschis două secții de votare la Moscova și două la Sankt Petersburg, al doilea cel mai mare oraș rusesc, potrivit Tass.
Dodon a acuzat personalul ambasadei că va încetini procesul votării în Rusia.
Pe de altă parte, premierul moldovean Pavel Filip, a avertizat într-un material publicat în Euroactiv, că țara se poate confrunta cu o ”catastrofă” în cazul în care partidele proruse obțin o victorie în scrutinul de duminică și a îndemnat la unitatea proeuropenilor, într-un context electoral ”crucial”, referindu-se la alegerile europene și alegerile prezidențiale din Ucraina.