Numărul polițelor obligatorii pentru locuințe va depăși pe cel al asigurărilor facultative, această evoluție fiind efectul unei modificări legislative din 2014, care a obligat companiile să solicite clienților, atunci când solicită o poliță facultativă, prezența celei obligatorii.
Astfel, o parte din clienții care aveau o asigurare facultativă au renunțat să reînnoiască, considerând, din motive financiare, că polița obligatorie este suficientă.
“În opinia mea, polițele emise de PAID Romania, al cărui portofoliu a depășit 1,6 milioane de polițe, vor depăși la finele acestui an contractele facultative, care în 2015 au scăzut la 1,79 milioane de polițe, de la 1,83 milioane în 2014. O altă cauză este falimentul Astra, care avea o expunere semnificativă pe acest segment de piață. Nu se știe unde s-a dus portofoliul Astra și cât anume a fost reînnoit”, a declarat Aurel Badea, responsabil Secțiune Asigurări de bunuri și proprietăți în cadrul UNSAR.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Anul trecut, potrivit datelor prezentate de Badea la un seminar de specialitate organizat la Sinaia, polițele facultative au generat subscrieri de 336 milioane de lei, de la 349 milioane de lei în 2014.
În schimb, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a subscris prime de 135 milioane de lei, în creștere cu 6,3% față de 2014.
Badea spune că, din punct vedere social, creșterea polițelor obligatorii este pozitivă, fiind acoperite mai multe locuințe pentru cele 3 riscuri de catastrofă (
Pe de altă parte, regresul polițelor facultative înseamnă reducerea afacerilor companiilor, cu impact și asupra rezultatului financiar, în condițiile în care acest segment de business are o profitabilitate de 15-20%, spune reprezentatul UNSAR.
CITEȘTE ȘI Cele mai rentabile și cele mai păguboase polițe de asigurare din RomâniaPotrivit legii, toți proprietarii de locuințe au obligația de a încheia o poliță de asigurare, care oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor) în limita sumei asigurate de 10.000 sau 20.000 euro, în funcție de structura constructivă a locuinței asigurate.
În funcție de suma asigurată, valoarea primei este de 10 euro, respectiv 20 euro.
PAID a fost înființată în septembrie 2009.
Cei mai mari acționari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama și Gothaer România, fiecare cu o cotă de 15% în capitalul social. Generali România are o participație de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe România și UNIQA România dețin câte 5,5% din acțiunile companiei.
CITEȘTE ȘI Românii sunt obligați să se asigure la o societate cu trei acționari care au mari probleme financiarePrimele polițe emise de PAID, cunoscute și sub denumirea PAD, au fost emise în iulie 2010.
Fondul locativ național numără aproximativ 8,8 milioane de locuințe.
Proprietarii care nu își asigură locuințele vor fi amendați de autoritățile locale cu până la 500 lei.
Datele asigurătorul disponibile pe pagina web arată că peste 75% din locuințele asigurate de PAID sunt amplasate în mediul urban. De asemenea, polițele PAID acoperă aproape 942.000 apartamente și peste 699.000 de case.