Cele mai rentabile și cele mai păguboase polițe de asigurare din România

Cele mai rentabile și cele mai păguboase polițe de asigurare din România
scris 11 mar 2016

Anul trecut, firmele de asigurare au încasat peste 8,2 miliarde de lei de la clienții lor și au plătit către aceștia sau către terți păgubiți în jur de 3,8 miliarde de lei. Asigurările de bunuri în tranzit și cele pentru avioane sunt, de departe, cele mai profitabile, însă subscrierile sunt rduse pe aceste categorii. Cu doar 21 de lei plătiți pentru fiecare 100 de lei încasați și cu prime de aproape un miliard de lei, polițele de locuință au fost principala sursă de profit pentru asigurători.

La polul opus, asigurările de răspundere civilă pentru nave au înregistrat cea mai mare rată a daunei, 168%, ceea ce înseamnă că pentru fiecare 100 de lei încasați, firmele de asigurare au plătit despăgubiri de 168 de lei. Datele furnizate Profit. ro de Autoritatea de Supraveghere Financiară mai arată că polițele RCA, cele care generează peste 40% din  veniturile totale ale pieței, au înregistrat o rată a daunei de 86%.

Urmărește-ne și pe Google News

Aceasta nu înseamnă, însă, că subscrierea RCA a fost o activitate profitabilă, ci doar că s-au plătit despăgubiri a căror valoare totală este mai mică decât încasările brute. La valoarea despăgubirilor se adaugă, însă, și cheltuielile interne ale asigurătorului (angajați, marketing, comisioane pentru brokeri etc). Per total, pentru fiecare 100 de lei încasați pe RCA, asigurătorii au cheltuit 122 de lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Vânzările celei mai profitabile asigurări scad ca importanță

Clasa de asigurări care aduce cele mai mari profituri firmelor de asigurare a scăzut  ca importanță în ultimii  ani. Asigurările de incendiu și calamitate aveau, la 30 decembrie anul trecut, o pondere de doar 11%, cu șapte puncte procentuale mai puțin decât în 2012.

Datele ASF spun că rata daunei - indicatorul care arată cât de profitabilă este o linie de asigurare - a fost, anul trecut, de 21%, adică firmele de asigurare au plătit despăgubiri de 21 de lei la fiecare 100 de lei încasați pentru o poliță de locuință. Dacă adăugăm cheltuieli de emitere de încă 30%, rezultă o rată combinată a daunei de doar 51% ceea ce înseamnă o profitabilitate de aproximativ 50%. Acest nivel este cel mai bun din ultimii cinci ani. 

EXCLUSIV Cum vrea ASF să salveze piața asigurărilor: lansări “după calendar”, mai multe polițe de sănătate. CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cum vrea ASF să salveze piața asigurărilor: lansări “după calendar”, mai multe polițe de sănătate.

Prin comparație, în cazul RCA, rata combinată a fost de 122%, cea mai ridicată din ultimii trei ani, ceea ce înseamnă că pentru fiecare 100 de lei încasați firma de asigurare plătește 122 de lei. Cu toate acestea, ponderea poliței obligatorii în totalul subscrierilor s-a apropiat de 40%, iar raportat strict la asigurările generale RCA aduce jumătate din venituri, cu opt puncte procentuale mai mult decât în 2012.

Evoluția pieței este cu atât mai greu de explicat, cu cât, în 2015, legea a fost schimbată astfel încât numărul asigurărilor obligatorii de locuință a crescut semnificativ, ceea ce înseamnă că ponderea lor în raport cu polițele facultatve a crescut. Cele aproape 1,6 milioane de polițe obligatorii emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) reprezintă mai mult de 50% din totalul asigurărilor de calamitate și incendiu, aceasta fiind încă o premieră.

La sfârșitul anului 2015, activau pe piața asigurărilor 35 de societăți, dintre care 20 în sectorul asigurărilor generale, 8 în sectorul asigurărilor de viață, și 7 cu portofoliu mixt.
Cele mai mari cinci societăți de asigurare rămase pe piață - Allianz - Țiriac, Omniasig, Groupama, Asirom și Euroins - concentrează aproape 50% din volumul primelor subscrise. Brokerii de asigurare reprezintă principalul canal de distribuție a produselor de asigurare, cu o pondere care a urcat la aproape 60% în 2015.

În sectorul asigurărilor generale, intermedierea prin brokeri a trecut de 70%, în timp ce la asigurări de viață ponderea este de numai 7%. Brokerii au intermediat anul trecut prime în valoare de 5,2 miliarde de lei, în creștere cu 14,3% comparativ cu nivelul din 2014. Cei mai mari zece brokeri concentrează peste 42% din piață.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
top rca
polite locuinta
top polite locuinta
paid